Helyi közélet

2010.08.14. 11:58

"Csorbulna az ellenőrző funkció"

<p>Hetente vagy három hetente ülésezzen a jövőben parlament? Erről folyik a vita.</p>

Jó megoldásnak tartja Kövér László házelnök azt a 2002 előtti gyakorlatot, amikor a parlament nem hetenként, hanem csak három hetenként ülésezett. Erről a napokban beszélt különböző televíziós interjúkban. Mint fogalmazott, egyedül semmit sem akar bevezetni, visszaállítani, eltörölni. Korábban azt nyilatkozta, szerinte jobb lenne egy szakaszosabb ülésezési rendet bevezetni, amelyben kis ciklusok vannak, azért, hogy a parlament viszonylag koncentráltan tudjon a plenáris üléseken dönteni, vitázni, több idő jusson a bizottsági munkára, valamint arra, hogy az egyéni képviselők több időt tudjanak fordítani választókerületi munkájukra.

Ugyanakkor Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője ahhoz ragaszkodik, hogy az ellenzéki pártok minden héten gyakorolhassák jogaikat a parlamentben. Orbán Viktor miniszterelnök pedig már a választási kampány idején elismerte, a háromhetenkénti ülésezés bevezetése hiba volt.

Előnyök és hátrányok

A KDNP sem elkötelezett a háromhetes ciklus mellett. Harrach Péter frakcióvezető kifejtette: mindkét rendszernek van előnye és hátránya is. A háromhetenkénti ülésezés előnye, hogy a képviselők egy egész hetet tölthetnének a választókerületükben, másrészt nem kellene „őrült törvényhozási lázban” dolgozniuk a képviselőknek. Azonban a mostani törvényalkotási „vágtát” nézve, nem indokolt a háromhetes ciklus bevezetése, tette hozzá.

Szabó Vilmos, az MSZP frakcióvezető-helyettese lapunknak úgy nyilatkozott: a frakció nem ért egyet a három hetenkénti parlamenti ülésezéssel. „Eddig is a heti ülésrendet találtuk megfelelőnek, mert azt demokratikusabbnak tartjuk az állampolgárok szempontjából is. Hisz gyakrabban tehetjük fel a kormánynak azokat a kérdéseket, melyek foglalkoztatják az embereket” – mutatott rá.

Nyitottak a témában

Az LMP frakcióvezetője, Schiffer András szerint előbb a kormánypárti frakcióknak kellene megegyezniük a kérdésben. „Az LMP egyébként nyitott a témában, készek vagyunk erről tárgyalni” – mondta lapunknak. – Nekünk két szempont a fontos. Az egyik, hogy maradjon idő egyeztetni a törvényekről a frakción és a parlamenten belül, valamint a különböző társadalmi szervezetekkel. A másik, hogy ne csorbuljon a parlament ellenőrző funkciója, a kormányhoz intézett kérdésekre legyen elég idő.

Hegedűs Tamás, a Jobbik frakcióvezető-helyettese sem támogatja Kövér László javaslatát. Lapunknak kifejtette: „Bár értem azokat a praktikus szempontokat, amiért ezt felvetette, a parlamentnek azonban nem csak törvényhozási funkciója van, hanem ellenőrzési funkciója is, és ez utóbbi biztos, hogy sérülne, ha csak három hetente ülésezne az Országgyűlés. Mai világunkban rendkívül gyorsan zajlanak az események, interpellálni legalább hetente szükséges.”

- ÉM-HE -

Két kérdés, két válasz

Mi szól Kövér László javaslata mellett és mi ellene?

 - A parlament háromhetenkénti ülésezési rendje az első Orbán-kormány szimbolikussá vált intézkedése, mely óhatatlanul az országgyűlés szerepének leértékelését sugallta illetve sugallja. A Fidesz akkori érvelése szerint a parlament így is hatékonyan tud törvényeket „gyártani”, a képviselőknek pedig több idejük jut a felkészülésre és választókörzetük ügyeinek intézésére – ugyanakkor szembetűnő, hogy az intézkedés az ellenzék jogainak gyakorlását, vagy legalábbis a kormánnyal szembeni kritikák megfogalmazási lehetőségeit korlátozza. Jellemzőnek tartom, hogy Kövér László ötletét fideszes körökben sem osztják már, a hét elején a KDNP-frakció, sőt maga Orbán Viktor is a hetenkénti ülésezés fenntartását preferálta – így a döntésnek politikai tanulságai is lesznek a kormánypárt belső erőviszonyait illetően.

Ön szerint a házszabálynak miben kellene változnia?

 - A magyar törvényhozás „belső alkotmánya”, vagyis a házszabály jelenleg normális, kiegyensúlyozott törvényhozó és ellenőrzős tevékenység kifejtését teszi lehetővé, más kérdés, hogy lefektetett jogosítványaikkal hogyan élnek a kormány és az ellenzék politikusai. Ha visszatér a háromhetenkénti ülésezési rend, a Fidesz könnyen megtalálja hozzá a jogi megoldást, gondoljunk csak arra, hogy tíz évvel ezelőtt olyan értelmezést fűztek a házszabályhoz, miszerint a „hetente” szó nem azt jelenti, hogy „minden naptári héten...”

 Válaszolt Fazekas Csaba, a Miskolci EgyetemPolitikatudományi Intézetének igazgatója

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában