Helyi közélet

2010.08.18. 16:16

Augusztus 20-ára ér véget az árvízben megrongálódott borsodi középületek kárfelmérése

<p>Péntekre kell befejezni az árvízben megrongálódott borsodi középületek kárfelmérését - mondta Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.</p>

Bakondi György beszámolt az árvízi újjáépítés jelenlegi helyzetéről. Pintér Sándor belügyminiszterrel kedden jártak az árvízsújtotta területeken, Felsőzsolcán és Miskolcon, hogy személyesen győződjenek meg arról, hogyan haladnak az építési munkák. Eddig összesen 17,8 milliárd forintra nyújtottak be igényt az önkormányzatok a vis maior keretből. Ebből körülbelül 3 milliárd forintot fizettek már ki.

Bakondi György elmondta, hogy már megjelentek a Magyar Közlönyben azok a jogszabályok, amelyek megkönnyítik a magánházak esetében az építési hatósági eljárásokat. Ezzel a sérült házak bontásánál, tervezésénél nyújtanak segítséget a károsultaknak.

Augusztus 20-ára a borsodi középületeknél befejeződik a károk felmérése, ezután lehet hozzáfogni az újjáépítéshez. Az újjáépítéskor nem csak az árvízmiatt megrongálódott épületrészek felújítására helyeznek hangsúlyt, hanem a tervek szerint egységes arculat kialakítására, illetve a fűtési rendszer korszerűsítésére is törekednek majd. Az arculat megtervezésére Makovecz Imre építész nevével fémjelzett csapatot kértek fel. Egyébként azt a 150 millió forintot, amit a fővárosi tűzijátékon spórolnak meg, éppen a borsodi középületekre fordítják majd - tette hozzá a katasztrófavédelmi főigazgató.

Bakondi György tárgyalt a biztosítók vezető képviselőivel, a tárgyaláson kiderült, hogy a kárfelmérés majdnem véget ért, a károk 80 százalékánál pedig megtörténtek a kifizetések. Néhány károsult esetében még tárgyalnia kell a bankszövetséggel - mondta a főigazgató. Olyan házakról van szó, amelyeken jelzálog volt, és itt a lakó, a bank és a biztosító érdekeinek is érvényesülnie kell - tette hozzá.

Csütörtökön délelőtt fél 12-kor tárgyal majd a karitatív szervezetekkel, ahol tájékoztatják arról, hogy hol, mikor, mennyi pénzzel tudták segíteni a károsultakat. Egyébként a karitatív szervezeteken keresztül 2 milliárd forintnyi segély gyűlt össze. Előrehaladott állapotban van az uniós pályázatok elbírálása is. A 4 milliárd, 5,2 milliárd és 500 millió forintösszértékű három pályázatra olyan települések jelentkezhettek, akik vízelvezetésre, gátakkal kapcsolatos munkákra kértek pénzt.

Megkezdődött a magánházak felújítása, Borsodban 4 településen, 12 helyen van már építkezés, erre majdnem egymilliárd forintot adott a kormány a helyreállítási keretből. A megyében egyébként 29 településen több mint 300 ház rongálódott meg.

A vis maior keretből eddig 17,8 milliárd forintra érkezett be igény az önkormányzatoktól. 383 igénylést fogadtak el, majdnem 3 milliárdot fizettek ki a keretből. 1432 kérelmet kell még elbírálni, ebben azonban nem csak az árvíz, hanem az elmúlt időszak viharai, heves esőzései, jégesői által okozott károk is szerepelnek, vagyis a vis maior kerettel kapcsolatos gazdálkodás még hosszú ideig el fog húzódni - tette hozzá Bakondi György.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában