Helyi közélet

2010.08.25. 14:54

A rákészülés napjai - becsengetés előtt

<p>Miskolc - Formálódnak az órarendek, osztják és várják a tankönyveket, döntenek az értékelés módjáról. Becsengetés előtti helyzetkép – néhány miskolci iskolában jártunk.</p>

„Hatékony tanév elé nézünk, minthogy mindkét iskolánkban javultak az oktatás feltételei” – vetette előre a miskolci Fazekas–Istvánffy Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója, Kascsák Ferenc. Elmondta: a Fazekas épülete teljes felújításon esett át, már csak a bútorzatot várják, s minthogy mindkét iskola bekerült a menzareform programba, az Istvánffy ebédlője is átalakult.

– Az alsósok és ötödikesek az új tantervek szerint haladnak, egyéb jelentős változásról nemigen tudok beszámolni. Az órarendek is alakulóban, e téren legfeljebb a választható tantárgyak jelenthetnek némi akadályt. A vezetői értekezletet még csak a tagiskolában tartottuk meg, itt döntöttünk arról, hogy az érdemjegy mellett megtartjuk a szöveges értékelést is mind félévkor, mind pedig év végén. S bár a Fazekas még dönthet másként, úgy gondolom, nem tévedek, ha arra tippelek, hogy ott is e megoldás mellett maradunk – mondta az igazgató.

Akadozó ellátás

A tankönyvek java megérkezett, de nem mind, tudtuk meg, de ez aligha újdonság, bár az iskolavezető szerint mintha valamivel rosszabbul állnának e téren, mint tavaly.

– Jobbára az újonnan kiadottak késnek, de amelyek megérkeztek, azokat még e hó végéig kiosztjuk. A többit pedig amint megérkeznek – ígéri Kascsák Ferenc. Elköszönőben még felidézi: egy esztendeje az építkezés miatt közös épületben kezdték a tanévet (illetve más önkormányzati épületekben), e helyzetet megkönnyítendő az első napokban tömbösített órákat tartottak. Ez olyannyira bevált, hogy a pedagógusok kérték, az idei első, „tört héten” is tartsák ehhez magukat. Jó átmenet a szünet és az igazi tanítás között egy kis közös kirándulás, a nyolcadikosok esetében – a beiskolázást segítendő – más tanintézmények látogatása.

Évről évre csökken

Szemben a megkérdezett általános iskolával, amelynek költségvetés tekintetében elvonással nem kell számolnia (igaz, többletre sem számíthatnak) a miskolci Fráter György Katolikus Gimnázium igazgatója, Mariscsák István arra panaszkodott, hogy a költségvetésük évről évre csökken, így a gazdálkodásuk súlyos helyzetben van. Emiatt két kollégájától kellett megválnia, egy műszaki dolgozótól és egy tanártól, továbbá az óraszámokat kellett csökkenteni, a tanórán kívüli foglalkozások rovására.

– Ennek ellenére nagy bizakodással tekintek az új tanév elé: azt remélem, hogy az új kormány ténykedésének köszönhetően visszakapjuk a munkánk erkölcsi megbecsülését. Hiába neveltük a diákjainkat arra, hogy legyenek becsületesek és igyekezzenek minél több tudásra szert tenni, ha az életbe kikerülve egészen más értékrenddel kellett szembesülniük.

A miskolci Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola igazgatója, Fellegvári Zoltán szintén kitért a finanszírozási gondokra, ami csak fokozódhat az energiahordozók árának év közbeni emelésével. További nehézségként említette, hogy az egyházi iskolák a kiegészítő támogatást egy éves csúszással kapják meg.

– Az alapvető oktatási feladatainknak így is eleget tudunk tenni, csupán az válhat kérdésesé, hogy valóban minden lehetőséget fel tudunk-e kínálni a diákjainknak, amelyeket beígértünk.

ÉM-SzK


<hr />]]>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában