Helyi közélet

2010.08.16. 13:23

A Ciróka nem marókázott...

<p>Tolcsva - A borfesztivál mellett a falu egy részét is elmosta a vasárnapi vihar Tolcsván.</p>

A vasárnapi vihar miatt már negyedszer öntötte el a víz Tolcsvát négy hónap alatt.
– Aki csak tudott, menekült – mondja Vojnár László, Tolcsva polgármestere. – Éppen Lola volt a színpadon, amikor jött az eső. Mindent lekapcsoltunk, a színpad előtt pár perc múlva húsz centi magasan hömpölygött a víz. Bemenekültünk az iskolába. A tornateremben a gyerekek addig tomboltak, amíg Lola elénekelt még négy számot. A későbbi fellépők közül Tabáni István már be sem tudott jönni Tolcsvára, a vízátfolyások miatt visszafordult. Az eső után nem mertük visszakapcsolni az áramot, mert féltünk, a megázott vezetékek még megráznak valakit.

Kilépett a Ciróka


A Ciróka-patak ezúttal nevéhez méltatlanul nem marókázott, csak mart. Idén már harmadszor lépett ki a máskor alig csordogáló patakocska.
– Harminc éve lakom itt – mondja Tóth János, még sohasem jött ki a patak a medréből, idén már harmadszor. Itt van a házam a patak fölött, hozzám szerencsére nem jött be a víz, lefelé zúdult. Még a homokzsákokat is elvitte az áradat, olyan nagy ereje volt a víznek.

A kapuig jött


– Nálunk a kapuig jött a víz – mondja Pásztor Józsefné. – A jég azonban elért minket, a frissen szigetelt falat néhány helyen ki is lyukasztotta, de nem olyan mélyen, hogy ne lehetne kijavítani. Nekünk csak az iszapot kell majd ellapátolni a kapu elől. Inkább a lejjebb lakókért izgultunk, mert arra igencsak zúdult az áradat, de a legtöbb portát hirtelen lepakolt homokzsákokkal sikerült megvédeni.
A település polgármestere elmondta, a Rákóczi utcán sok házba bement a víz. A károsultakat az ökumenikus segélyszervezet tudja majd segíteni, az önkormányzatnak erre most nincs forrása.


Mi lesz a borfesztivál tomboláival?


A VII. Tolcsvai Borfesztivál tombolahúzása a vasárnap délután jött vihar miatt elmaradt. Vojnár László, Tolcsva polgármestere arról tájékoztatott, az ajándékok gazdára fognak találni.
Tolcsva polgármestere elmondta, a tombolaszelvények sorsolását közjegyző jelenlétében fogják megtartani augusztus 17-én, kedden délután. Ezt követően a nyertesek nevét felrakják a település honlapjára (www.tolcsva.hu), így a győztesek a megfelelő igazolás ellenében ezt követően átvehetik nyereményeiket.

 - BG -

 


Jégeső vetett véget a Tolcsvai Borfesztiválnak

fuggetlen | 2010.08.15 18:53
Tolcsva - Jégesővel kísért vihar vetett véget a Tolcsvai Borfesztiválnak, vasárnap délután. A rendezvény több ezer résztvevőjét a szervezők a helyi közintézményekbe menekítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában