Helyi közélet

2010.08.03. 18:43

A Bodrog folyóba fulladt egy nő Borsod-Abaúj-Zemplén megyében!

<p>Sárospatak - A Bodrog folyó vízébe fulladt egy sárospataki nő, ebben a nyári idényben már hét ilyen jellegű tragédia történt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.</p>

A nyári hónapokban legtöbbször a meggondolatlan fürdőzés okoz tragédiát. A rendőrség arra figyelmeztet, hogy minden esetben körültekintően és felelősen töltsék a pihenni vágyók szabadidejüket a vízpartokon, strandokon.

Az 52 éves sárospataki holttestét augusztus 02-án, a délutáni órákban fedezte fel egy horgász. Az elsődleges orvosi vélemény alapján a nő halálát vízbe fulladás okozta, a bűncselekmény gyanúja kizárható. A Sárospataki Rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az eset pontos körülményeit.

Az elmúlt években sajnos több alkalommal előfordult, hogy a nyári fürdőzések tragédiába torkoltak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is. A vízbe fulladások száma az elmúlt három évben mindig 10 fölött volt, melyből a nyári fürdőzések során előforduló halálesetek száma egy-egy idényben 4-5 esetre tehető. A tragédiák okai közt szerepel az ittasság, különböző egészségügyi okok, meggondolatlan fürdőzés, de ilyen tekintetben a horgászás is hordozhat veszélyeket.

Jó tudni azt is, hogy, aki tiltott helyen fürdik szabálysértést követ el és húszezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható!

Információs háttér:

Borsod-Abaúj-Zemplén megye szabadvizekben – folyók, tavak – igen gazdag, ezáltal számtalan lehetőséget biztosít a fürdőzésre, a sportra, a horgászatra és a szabadidő egyéb hasznos eltöltésére. Az ismeretlen vízterület azonban számos veszélyforrást hordoz - erős sodrás, örvénylés, a mederfenék egyenetlenségei. Váratlan veszélyhelyzetben általában pánik lesz úrrá a fürdőzőkön, nem hoznak helyes döntést, megrémülnek, kapkodnak, a végtagjaik "lebénulnak" és elmerülnek. Éppen ezért, hogy a szabadságok, vakációk időszaka valóban kellemes legyen, és gondtalanul végződjön, tartsuk be a fürdőzés legalapvetőbb szabályait:

Gyengén úszók csak sekély vízben fürödjenek!

  • Ne fürödjön közvetlenül étkezés után, teli gyomorral!
  • Szeszesitaltól befolyásolt, gyógyszer vagy kábító hatású más szer miatti bódult állapotban tartózkodjon a fürdőzéstől!
  • Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ne fürödjön!
  • A szabad vizek mentén a kijelölt fürdőhelyen történő fürdőzés a legbiztonságosabb!
  • Ha hínáros vízen kell átúszni, akkor azt a lehető legkisebb mozdulatokkal tegye!
  • Ha az örvény lehúzza, ne kapálózzon, a lélegzetét visszatartva várja meg, míg az örvény ereje érezhetően csökken és ússzon a felszínre!

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában