Helyi közélet

2010.07.17. 12:01

Tűző nap és tűzveszély itt is van

<p>Megyénkben ugyan a kánikula még nem jelent fokozott tűzveszélyt, ám a figyelmetlenség így is meleg helyzeteket teremthet. No és az sem kizárt, hogy arrafelé vezet utunk, ahol a hét közepén már elrendelték a tűzgyújtási tilalmat.</p>

Megyénkben nem: a rendkívüli meleg és csapadékmentes időjárás miatt egyelőre Bács-Kiskun, Csongrád és Veszprém megye területén alakult ki fokozott tűzveszély, így ott rendeltek el e hét közepétől tűzgyújtási tilalmat. Megyénkben tűzoltóügyeletére egyelőre nem érkezett tűzgyújtási tilalom elrendeléséről információ, tudtuk meg Jobbágy Zoltántól, aki elmondta: szerencsére eddig a kánikulával összefüggésbe hozható tűzesetük sem volt. A fokozott óvatosság azonba nem árt, erre figyelmeztet a Magyar Tűzoltók Szövetsége.

Ha arra járnának


Azokban a megyékben pedig, ahol már érvényben van a tilalom – nem lehet elégszer hangsúlyozni – tilos a tűzgyújtás az illető megyék területén lévő erdők, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belüli területeken, még a kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút- és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag és gazégetést is. A közúton és vasúton utazók, az erdőben kirándulók, valamint a mezőgazdasági területeken dolgozók által eldobott égő cigaretta csikk és dohánynemű fokozott tűzveszéllyel jár, mivel a kiszáradt árokparton, illetve vasúti töltések mellett keletkező tüzek sok esetben közvetlenül erdő- és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek. Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, szabálysértést követ el. 

- ÉM-SzK -

 

Tanácsok a tűzoltóktól

A Magyar Tűzoltó Szövetség ajánlása kánikula idejére

A tűző napon álló autóban nem szabad gyereket, vagy háziállatot hagyni, mert néhány perc alatt is képes 50-60 fokra felforrósodni a levegő a kocsiban, így a benne ülők hősokkot kaphatnak.

A kocsiban nem tanácsos gázöngyújtót, vagy hajtógázzal működő flakonokat hagyni, mert azok könnyen okozhatnak tüzet.

Ha felhevült az autó motorja, a sofőrök ne parkoljanak száraz aljnövényzetre, mert a gaz és a kocsi is lángra kaphat.

Tüzeléskor a tűzrakást soha nem szabad őrizetlenül hagyni. A bográcsozás, grillezés után többször meg kell győződni arról, hogy a tűz nem gyulladhat be újra.

A kirándulók ne térjenek le a turistautakról, és vigyenek magukkal sok vizet.

A fürdőzőknek arra kell figyelniük, hogy felhevült testtel ne ugorjanak a hideg vízbe, teli hassal vagy ittasan pedig ne úszkáljanak.

Természetes vizek esetében csak a kijelölt helyen fürdőzzenek, a merészebbek se menjenek be tóba vagy folyóba híd, kikötő és hajózási útvonal közelében.

Gyerekeket ne hagyjunk felügyelet nélkül sem a vízben, sem a vízparton. Ha a sodrás elvisz valamilyen játékot, semmiképpen ne vessük magunkat utána.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában