Helyi közélet

2010.07.28. 20:36

A mérges gomba további "mérge"

<p>Miskolc, Putnok - Mi kerül olyan sokba a gombamérgezett betegek kezelésén? - erről érdeklődtünk a kórházi főigazgatótól, dr. Csiba Gábortól. Mint írtuk: gombamérgezés miatt kezelnek nyolc embert június 19-től a Megyei Kórházban.</p>

Egy internetes portálon megjelent: összesen akár 40 millió forintot is elérhet a gyógyításuk költsége, mire befejeződik a kezelésük. Több hozzászóló érdeklődött arról: ugyan mi kerülhet ennyibe?

– Ennek legfeljebb a feléről lehet szó, persze az sem csekély összeg – tájékoztatott dr. Csiba Gábor, a kórház főigazgatója. A 8 beteg közül 4 nagyon súlyos, 4 súlyos állapotú. Én azt nyilatkoztam, hogy egy ilyen beteg kezelése akár 2-4 millió forintra rúghat, mire hazaengedjük. Tekintve hogy nem mindegyiküknek van szüksége a legdrágább kezelésekre, úgy 20 millió forintos költséggel kalkulálok. A legdrágább, ám elkerülhetetlen beavatkozás a dialízis, vagyis a vértisztítás, továbbá a testsúly-kilogrammonként 1 milliliter egység penicillin, amelyet 6 óránként kell beadni. Egyéb antibiotikumra is szükségük van, ami szintén drága, továbbá nagyon fontosak a májvédő infúziók, hogy a máj károsodását, s az ezzel járó májtranszplantációt elkerüljük.

Egyszerre sok

Arról is beszéltem, hogy az átlagostól jóval eltérő, különösen betegek esetében, amit nálunk leggyakrabban az égett betegek jelentenek, kérhető az egyedi finanszírozás, az egyes tételeket feltüntető számlákkal. Két-három esetben próbálkoztunk is ilyen kérelemmel, de soha nem ismerték el az egyedi igényünket. Arra hivatkozott az OEP, hogy ők az átlagot finanszírozzák, amiben benne vannak az átlagnál sokkal költségesebb és az annál jóval kevésbé költséges esetek is. Ebben van is igazság, kivételt érdemlőnek tartom viszont, amikor egyszerre kezelünk 8 ilyen súlyos beteget.

Emlékeztetőül

A Putnoki Idősek Otthonának egyik női dolgozója gombapörköltet csinált otthon, majd bevitte a munkahelyére. Az ételből 7 kolléganőjét is megkínálta. Lapinformáció szerint főztjéhez az alapanyagot a közeli erdőben szedte.

 

 

 

ÉM-SzK


Sok a gomba, kevés a szakértő

eszak | 2010.07.20 17:25
Putnok, Miskolc - Bizonyára kevesebb gombamérgezés történne, ha több gombavizsgáló működne.

A rendőrség is nyomoz a tömeges gombamérgezés ügyében

fuggetlen | 2010.07.19 16:45
Miskolc, Putnok - A rendőrség is nyomoz a putnoki gombamérgezés ügyében. A helyi jegyző szerint a tisztiorvosi szolgálat nem talált szabálytalanságot abban az idősek otthonában, ahol a mérgezés történt. Nyolc embert szállítottak hétfőn a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházba. Négyen intenzív osztályon vannak, állapotuk súlyos.

Nyolc putnoki hölgy gombamérgezése

eszak | 2010.07.19 16:04
Miskolc, Putnok - Gombamérgezés gyanújával szállítottak nyolc embert hétfőn a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházba. Közülük négyen intenzív kezelésben részesülnek, állapotuk súlyos. Akár májátültetés is szükségessé válhat, ha olyan mérvű a károsodás mértéke.

Tömeges gombamérgezés Putnokon

fuggetlen | 2010.07.19 13:45
Putnok - Nyolc embert szállítottak hétfőn gombamérgezés gyanújával a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházba. Négyen intenzív osztályon vannak, állapotuk súlyos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában