Helyi közélet

2010.07.22. 11:10

A "ház", ahol semmi sem változott

<p>Felsőzsolca - A kormány Felsőzsolcán 173 lakhatatlanná vált ház újjáépítését támogatja. Magyar Andreáét is.</p>

Felmerült bennünk: a lapunkban három hete bemutatott felsőzsolcaiárvízkárosult pedagógusról, Magyar Andreáról szóló újabb cikkünkhöz friss fotót kell készítenünk. (Andrea lapunk kérésére vállalta, hogy sorsán keresztül nyomon követhetjük az újjáépítés folyamatát.) Ám kiderült, hogy fölösleges volna az új fénykép. A portán ugyanis semmi sem változott. Legfeljebb Andrea lelkiállapota más. Akkor reménytelennek látta, hogy biztosítás nélküli háza valaha felépül. Azóta meglebbent előtte a remény: kormányzati pénzből ismét lesz neki és kislányának, Lilinek saját otthona. Csakhogy vészesen ketyeg az óra, s egyre fogy az új ház lakhatóvá tételére adott, egyébként is szűkös idő.

Három hete azzal zárta a beszélgetést: akkor hinné el, hogy felépül a dózerral eltolt ház helyén egy új, ha eltűnne a portájáról a romhalmaz.

"Állítólag" és "azt hallottam"

– Épp ezzel van a gond: minthogy a kormány kikötötte, hogy az újjáépítéshez az önkormányzatunk számára biztosított 1 milliárd 730 millió forintot nem szabad bontásra és a törmelék elszállítására fordítani, azt mindenkinek magánerőből kell fedeznie. Csakhogy kinek van erre pénze?! Legfeljebb azoknak, akiknek már valamennyit fizetett a biztosító (az önkormányzat döntése alapján a biztosítottaknak is belepótolnak), így ők el tudtak indulni. Értesüléseim szerint az önkormányzatnál adományokból mintegy 30 millió forint gyűlt össze, abból 20 ház törmelékét tudnák elszállíttatni – ebből sejtem, hogy másfél millió körül lehet egynek a költsége –, de állítólag úgy döntöttek, hogy vagy mindenkiét bevállalják, vagy senkiét, vagyis akkor valahonnan még plusz forrásokat kell keríteni. Azt is hallottam egy képviselőtől: csütörtökön kezdeményezik a kormánynál, hogy az újjáépítésre kapott összeg 5 százalékát hadd fordítsák törmelékelszállításra, amiről két hét múlva születhet döntés. Ezt nagyon nehéz kivárni, márpedig egyedül nem tudok lépni, hiszen reményem sincs arra, hogy másfél millió forintot előteremtsek. Legfeljebb, ha akadna, aki önként elvállalná az elszállítást – sorolta el gondolatait Andrea.

Építők igen, bontók nem

Építési vállalkozók már jelentkeztek a településen, őt is megkeresték, hogy felajánlják építőszolgálataikat, könnyűszerkezetes házak kivitelezésére, saját terveik alapján.

– Nekem tetszettek a 40-50- 60 négyzetméteres házakra vonatkozó terveik, meg is elégednék egy ilyennel, bár még arról sincs információnk, hogy kinek-kinek mekkorához juttatja az önkormányzat az újjáépítési összeget. Abban is bizonytalan vagyok, hogy választhatok-e olyan tervet, amelyet nem az önkormányzat ajánl, hiszen ha nem engedélyezik, hogy a falu legnagyobb, százéves parasztháza helyére egy jóval kisebb, pláne könnyűszerkezetes épüljön, illetve ha adaptálni kell a tervet, az is időveszteség. Az önkormányzat pedig még nem hozta nyilvánosságra az ajánlatát – töprengett hangosan Andrea.

– Megértem, hogy nem könnyű a döntés, csak hát szalad az idő, s félek, hogy nem sikerül a határidőt kijjebb tolni, mint hallom, szeretnék. Meglehet, nem is azzal kellene törődni, hanem végre lépni kellene már – tette hozzá.

ÉM-SZK


ÉM-interjú Fehér Attilával, Felsőzsolca polgármesterével

eszak | 2010.07.12 16:34
Felsőzsolca - Az újjáépítés időszakában fontos az önkormányzat működőképességének fenntartása. Segítik a fedél nélküli zsolcaiakat.

Árvízkárosultak: Andrea és Lili sorsán át

mon | 2010.06.30 18:42
A „száraz” adatok szerint az övéké csupán 1 a 174 lakhatatlanná vált felsőzsolcai házból. Nekik: a mindenük, ami odalett...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában