Helyi közélet

2010.06.09. 15:20

ÁRVÍZ: Többfelé javult a helyzet - apadnak a folyók

<p>Apadnak a folyók a Felső- Tisza vidékén és a Közép - Duna-völgy térségében is. Javul a helyzet egyebek mellett a Tiszán, a Hernád felső szakaszán, illetve a Duna, a Zagyva és az Ipoly esetében is.</p>

A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szerdai tájékoztatása szerint az elmúlt napon a vízgyűjtő területükön egyáltalán nem volt csapadék, így folyóikon lassan levonul az árhullám. A Tisza ezeken a területeken végig apad. Volt, ahol mérsékelték és volt, ahol már teljesen megszüntették a készültséget. A Lónyay-főcsatorna vízállása azonban tetőzés közeli, így itt a teljes szakaszon másodfokú készültség van érvényben. Az igazgatóság védvonalain egyébként 65 kilométeren van másodfokú, míg 75 kilométeren elsőfokú készültség.

A belvízzel borított terület nagysága a vízkormányzások, szivattyúzások és a napsütéses idő hatására csökkent. Nyolc belvízvédelmi szakaszon - a Nyírségben, a Beregben, a Tisza-Túr-Szamosközben, valamint a Felsőszabolcsban - továbbra is tartják az első- és másodfokú belvízvédelmi készültséget. Itt jelenleg zajlik a növényi uszadék eltávolítása, ugyanis az akadályozza a vízelvezetést.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdai előrejelzése szerint a hét hátralévő napjaiban csapadékra nem kell számítani ezeken a területeken.

A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén is apadnak a folyók, így csökkennek a védelmi fokozatok. Tovább apad a Zagyva és az Ipoly, a medrek telítettsége a teljes magyarországi szakaszon jelentősen csökkent. A Zagyva tározóiból a vízeresztés folyamatos.

Emellett folyamatosan apad a Duna vize is. Nagymarosnál az apadás állandó, kedden a kora délutáni óráktól átlagosan két centimétert csökkent óránként. Budapesten az árhullám öt órán át tetőzött, azóta itt is egy centiméterrel kevesebbet mérnek minden órában.

Emiatt kedden kora este az igazgatóság másodfokra mérsékelte a készültséget a Szigetújfalu-csepeli, a Dunafüred-érdi, a Gödi és a Budakalászi árvízvédelmi szakaszokon. A Szentendrei-szigeti árvízvédelmi szakaszon ugyanezt tették szerda délben. Az igazgatóság területén a szivattyútelepek és mobilszivattyúk folyamatosan üzemelnek, és az időjárás is kedvező, ezért a belvízzel elöntött területeken is tovább javult a helyzet.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában