Helyi közélet

2010.06.10. 21:04

Árvíz - Több tízezer állati tetem Borsodban

<p>Több tízezer állati tetemet gyűjtöttek össze eddig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az árvíz visszahúzódását követően.</p>

Az elhullott állatok többsége aprójószág, csirke, de vannak köztük házi kedvencek is. Hamarosan megkezdődik a kárfelmérés, több helyen azonban még mindig a vizet kell előbb kiszivattyúzni a településekről.

Borsodban 3700 ember dolgozott ma az árvízzel kapcsolatos védekezési munkákban, országosan 10700 ember dolgozik a gátakon, illetve a mentesítésben. Nagyrészt tűzoltók, katonák, illetve vízügyesek és sokan a civil lakosság tagjai közül - mondta a Független Hírügynökségnek Dobson Tibor, árvízvédelmi szóvivő.

Jelenleg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében már nem az elöntés elleni aktív védekezés, hanem a szivárgások megakadályozása és a vízszivattyúzás, illetve fertőtlenítés ad munkát az embereknek. Megkezdődött az állati tetemek összegyűjtése, amelyből több tízezret találtak már a visszavonuló árvíz nyomán, főleg csirkéket, tyúkokat, de házi kedvencek tetemeit is.

A megyében néhány helyen akadozik az ivóvíz szolgáltatás, Arnóton a szennyvíz csatornák sem működnek, itt szivattyús kocsikkal oldják meg a szennyvíz eltávolítását. Aszalón, Sajósenyén, Szikszón, Edelényben és Sajóvámoson az ivóvíz szolgáltatással vannak gondok. Felsőzsolcán még mindig több helyen van víz az utcákon is, ott még tart a szivattyúzás.

Borsodban jelenleg Tornaszentandrást és Tornabarakonyt lehet nehezen megközelíteni, de magasabb építésű kocsikkal, terepjáróval, teherautóval, vagy traktorral ezekre a helyekre is be lehet menni.

A kitelepítettek száma egyelőre nem csökkent jelentősen, ez abból a szempontból jó hír, hogy egyes helyekre a visszaköltözés a fertőzésveszély miatt továbbra is kockázatos - mondta a szóvivő. Országosan több mint 4400 ember van még távol a lakóhelyétől az árvíz miatt, Borsodban ebből több mint 3600-an. a

A Dunán Tolna megyében van most árvízi védekezés, Baját már elérte az árhullám, ami Mohácsra péntekre várható. Homokzsákokkal védekeznek a területen.

A Tiszán, Jász-Nagykun-szolnok megyében a jövő hét elején tetőzhet a Tisza, 10 méteres vízállás környékén. Ott 39 településen dolgoznak a gátak megerősítésén, de a lakosság védelme szempontjából kisebb a kockázat, mint Borsodban volt.

Dobson Tibor elmondta, hogy Borsodban már annyit javult a helyzet, hogy nincs már szükség a non-stop lakossági tájékoztatásra, ezért pénteken délelőtt árvízvédelmi szóvivői megbízatása is megszűnik. Pénteken reggel dolgozik még ilyen minőségben, majd visszatér a Fővárosi Tűzoltóparancsnokságra, ahol eddig a jogi- és kommunikációs főosztályt vezette, de néhány napja kinevezték tűzoltási és mentési parancsnokhelyettessé, így ezt a feladatot látja majd el, ha visszatért a fővárosba.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában