Helyi közélet

2010.06.11. 07:54

Kétszáz lakóház dőlt össze eddig az ár- és belvíz miatt

<p>Már majdnem 200 ház dőlt össze az elmúlt hetek ár- és belvizei miatt Magyarországon. A helyzet Felsőzsolcán a legsúlyosabb, ahol 141 épületet tett tönkre az áradás - derül ki az Árvízi Védekezés Miniszteri Biztosának Kommunikációs Központja adataiból. A katonaságot már kivonták a védekezésből.</p>

Az országban 126 településről 4150 ember van kitelepítve most, Borsodban 45 településen 3350 olyan ember van, aki még nem térhetett vissza az otthonába. Eddig összesen 195 épület dőlt össze az országban, a Borsod megyei Felsőzsolcán péntek reggelig 93 ház vált lakhatatlanná - mondta a Független Hírügynökségnek péntek reggel Dobson Tibor árvízvédelmi szóvivő.

Borsod megyében jelenleg hat olyan település van, ahol vízellátási problémák vannak, itt zacskós és palackos vizet osztanak, illetve lajtos kocsival segítenek. A katonákat már kivonták az elöntött területekről, sok helyen megkezdték a fertőtlenítést.

Az országban most 4000 ember védekezik a gátakon, Borsodban még mindig 3000-en dolgoznak, Szolnoknál a Tisza áradása miatt 500-an. A víz Borsodban továbbra is több mint 7 ezer házat veszélyeztet, ez a szám az elmúlt napokban háromezerrel csökkent.

Az árvízi szóvivő hozzátette: a Tisza a felső szakaszán már apad, a középső és alsó szakaszán azonban a harmadfokú riasztást meghaladó szinten van. A folyó jövő héten kedden, 10 méter körüli magasságon tetőzik majd Szolnokon. A Dunán már csak a Baja alatti szakaszon van harmadfokú készültség, máshol mindenhol csökken a víz szintje.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában