Helyi közélet

2010.06.25. 13:40

Békainvázió Miskolcon: "nem normális"

<p>Miskolc - A szokatlan időjárás miatt a békák is "megbolondultak" egy kicsit.</p>

Ezerszám lepték el a békák Martin-kertváros utcáit, a családi házak kertjeit, az ott lakók legnagyobb ijedtségére – írtuk meg portálunkon csütörtökön egy kétségbeesett olvasónk levele nyomán. Hogy ez mennyire szokatlan jelenség, arról kérdeztük Kenéz Mónikát, a miskolci Ökológiai Intézet Alapítvány környezeti tanácsadóját.

A szakember kérdésünkre azzal válaszolt, tudnak az esetről, a Zöld Akció Egyesület munkatársai több ízben is jártak a helyszínen, próbálták megnyugtatni az ott élőket, s a türelmüket kérték.

Zavaró időjárás


- Valóban nem szokványos jelenségről van szó. A békák márciusban petéznek le, s Medárd környékén vonulnak vissza szárazföldi élőhelyikre. Ezt azonban éjszaka teszik, hiszen az ilyenkor szokásos 30 Celsius fokos nappali melegben kiszáradnának. Ezért korábban a vonulás szinte észrevétlenül zajlott le. A szokatlan időjárási körülmények azonban a békák vonulását is megzavarták; a jelenlegi enyhe, párás időben nappal is eséllyel visszajutnak a petézőhelyről szokásos élőhelyeikre. Kétségtelen az is, hogy most több béka vonul a megszokottnál, ugyanis a csapadékos időjárás okán több vizes-mocsaras terület alakult ki, ahova petézhettek, s azok nem is száradtak ki, így több pete maradt életben – számolt be a szakember.
Kiemelte: a civil szervezetek az utak mentén ezúttal is kihelyezték a békaterelőket, ami megóvja a vonuló kétéltűeket, de arra nincs emberi, anyagi erőforrás, hogy ilyen megoldást alkalmazzanak a kertes házak esetében, „lekerítve” a békákat.

- Csupán néhány nap türelmet kérünk még. Kollégánk legutóbbi terepszemléje után arról számolt be, lecsengőben van a vonulás, vagyis hamarosan eltűnnek a zöld varangyok Martin-kertváros lakóövezetéből - hangsúlyozta.
Biztatólag hozzátette azt is: hatalmas előnyei vannak a jelenlegi helyzetnek, ugyanis szúnyoginvázió is van, s a békák elpusztították a szúnyogok és szúnyoglárvák jelentős részét.
- OlKa -

Előzmény: Békainvázió a Martin-Kertvárosban?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában