Helyi közélet

2010.05.28. 14:12

Végül is: mi az, hogy színház

<p>Miskolc - Képes a nulláról kezdeni. Újrafogalmazza, mi a színház. Beszélgetés egy bátor alkotóval, Schilling Árpáddal.</p>

„Egy fiatalember a saját színházát keresi” - ez a bő évtizede róla leírt mondat részben igaz ma is, de a keresés tartalma mára jórészt megváltozott. Ma már az is kérdés: voltaképp mi a színház.

Schilling Árpád, a magyar színházat külföldön szinte egyedül reprezentáló Krétakör alapítója a vendége a Miskolci Nemzeti Színház és az Észak-Magyarország Műsoron kívül című sorozatának – május 30-án, vasárnap este találkozhat vele a közönség a nagyszínpadon.

Nem a statisztikai keveseké

A sorozat szerkesztője, Bujdos Attila mondja, Schilling Árpádról:

Az alkotás sokféle merészség lehetősége. Ha Schilling Árpád "csak" "hagyományos" színházi előadásokat hozna létre – színpadi térben, színészekkel mesélne történeteket –, akkor is a bátrak között tartanánk számon. Az igazából a valóságra figyelők, a következetesen a valóságról beszélők között. De Schilling Árpád máshogyan is a magyar színház talán valóban legfontosabb alakja, amikor átlépi a színház (mint intézmény) határait, hogy gyakorlatilag a nulláról kezdje, és az élményre figyelve próbálja megfogalmazni/újrafogalmazni, mi a színház. Talán így: nem a statisztikai kevesek időtöltése, hanem a sokak belemerülése. Azoké, akik hagyományos értelemben nem lennének színházba járók. Az élmény bárhol megszülethet. A találkozás bárhol létrejöhet. Az élmény és a gondolat bárhol összekapcsolódhat. Sem helyhez, sem formához, sem az előadás módjához nem kell ragaszkodni.

Schilling Árpádot nem egyszerűen az alkotás érdekli: a szakmáját nem a társadalmon kívül meghatározó színházcsináló: a színház az ő felfogásában része a társadalomnak, s most azt kutatja, milyen részben. „ A szükségletet kellene újradefiniálni, hogy miért és kinek van szüksége a színházra”. Ezek az ő szavai, ahogy ezek is: „a színház hasznossága attól függ igazán, hogy a helyi közösségnek van-e szüksége tükörre, melyben önmagát szemlélheti”.

Schilling Árpád felelősen gondolkodó ember. Elszánt és türelmes. A beszélgetésben szó lesz arról, hogy miért oszlatta fel az utóbbi évtized legsikeresebb színházi társulatát és hogy hová vezet az az út, amelyen most jár. Valóban képes-e megváltoztatni a színház az életünket.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában