Helyi közélet

2010.05.30. 10:50

Űrhajósok élménybeszámolója Mádon

<p>Idén május 26-án kereken 30 éve, hogy Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov elindult a világűrbe egy Szojuz–36 űrhajó fedélzetén.</p>

A „fent” töltött nyolc nap nagy jelentőségű tudományos kísérletekkel és megfigyelésekkel telt, melyet június 3-án sikeres leszállás követett. Ennek a mind a tudomány világa, mind a Magyar Köztársaság számára is komoly jelentőséggel bíró eseménynek emlékére és megünneplésére egy országos rendezvénysorozat nyújt keretet idén május 26. és június 3. között.

A számos nemzet űrhajósai és diplomáciai elitje, illetve a média részvételével induló országos „körtúra” Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián indult, majd Kecskemét, Pápa, Pécs és Nyíregyháza, valamint Farkas Bertalan szülővárosa, Gyulaháza meglátogatása után május 29-én szombaton 15.00 órakor Mádon, a helyi Művelődési Házban folytatódott, ahol Farkas Bertalan, Valerij Kubaszov és más külföldi űrhajósok élménybeszámolójára került sor a világűrben töltött napokról és a felkészülés nehéz hónapjairól.

A program előtt a Hősök Napja alkalmából 14.45-kor az űrhajósok koszorút helyeztek el a mádi Hősi Emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában