Helyi közélet

2010.05.21. 14:57

Nem lesz több műanyag palackos Tokaji

<p>Tokaj - Az elkészült termékleírás megtiltja majd, hogy műanyag palackokban forgalmazzanak Tokaji borokat a jövőben. Hazánk legismertebb borvidéke önálló ellenőrző jegyeket is kibocsátana, hogy a minőség mellett a mennyiséget is ellenőrizhessék.</p>

A hegyközségi tanács szerint ez csak átmenetileg adna több papírmunkát. Minderről Marcinkó Ferenc a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke beszélt Mádon, a Tokaji Borvidék tizenötödik borversenyén, amit pénteken rendeztek.

Korábban már kiderült: az Európai Unió számára készítendő bor termékleírás életbe lépésével megszűnik az aszúeszencia, ami kis mennyiségben készült és kommunikációs zavart okozott, mert sokan összekeverték a magasabb minőségű eszenciával. Jégbort pedig Zempléni elnevezéssel lehet majd forgalomba hozni, mivel - bár néhány társaság készítette - nem erről a borról lett ismert a borvidék.

Marcinkó Ferenc a Független Hírügynökségnek elmondta: a műanyag palackos borértékesítést eddig sem nézték jó szemmel, de a termékleírásban - amit a hegyközség szakbizottsága a borvidék szakmai szervezeteinek bevonásával készített el - egyenesen megtiltja az úgynevezett PET palackos forgalmazást. További lényeges intézkedés lesz még az, hogy a Tokaji Borvidék önálló ellenőrző jegyet vezetne be, amelyeket minden palackon el kell majd helyezni. Bár többen felvetették, hogy ezzel megnő az adminisztráció, Marcinkó Ferenc szerint ez átmeneti, mivel időközben meg lehet szüntetni néhány ma is érvényben lévő, de fölöslegesnek tűnő adminisztratív elemet a borforgalmazással kapcsolatban. Ráadásul ezzel a minőség mellett az eladott mennyiséget is számon tudnák tartani - közölte Marcinkó Ferenc. Az elkészült termékleírást most véleményezik a hegyközségek közgyűlései.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában