Helyi közélet

2010.05.13. 16:43

"Miskolc a jövőt jelenti számomra" | ÉM-interjú Patkó Gyulával, a Miskolci Egyetem rektorával

<p>Miskolc - Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora Miskolc Város Díszpolgára címben részesült.</p>

Egy város legrangosabb és megtisztelő kitüntetését átvenni felemelő és egyben torokszorító érzés” – mondta az Észak-Magyarországnak a rektor.

ÉM: Ha az egyetem rektora díszpolgári címben részesül, az mindenképpen a város és a felsőoktatási intézmény jó kapcsolatát mutatja. Hogyan sikerült ezt elérnie?

Patkó Gyula: A kérdésre a válasz egyetlen gondolathoz köthető: a város és a Miskolci Egyetem sorsa, jövője szorosan összefonódik. Ez az a felismerés, amely az elmúlt évek kapcsolatépítését, együttműködését vezérelte. Az egymásrautaltság jó alap egy intenzív, folyamatos és egyben igen személyes közös gondolkodásra és cselekvésre. A közös célok megtalálása segítette a kapcsolat erősödését.

ÉM: Mit jelent önnek ez a cím?

Patkó Gyula: Egy város legrangosabb és megtisztelő kitüntetését átvenni felemelő és egyben torokszorító érzés. A szolgálat, amely a hétköznapi munkám legfőbb vezérelve, olyan elismerést és figyelmet kapott, amely mindenképpen megerősít abban, hogy érdemes nap mint nap alázattal és fegyelmezetten dolgozni. Másrészt ez a cím alkalmat ad arra is, hogy megemlékezzek tanítóimról, mentoraimról, és megköszönjem példamutatásukat.

ÉM: Mit adott Önnek Miskolc?

Patkó Gyula: Személyesen otthont, családot, munkát, életteret, feladatokat, barátokat… Szeretek itt élni, itt nőttek fel a gyermekeim, örömmel látom, hogy szépül a város, gyönyörködöm a fiatalokban. A Miskolci Egyetem oktatójaként, kutatójaként a jövőt jelentette és jelenti most is a számomra ez a város. Rektorként úgy hiszem, minden egyes a várossal közös találkozó, ünnep, tanácskozás, megállapodás, pályázat a közös teljesítmény sikere.

ÉM: Mit tud adni az egyetem a városnak?

Patkó Gyula: Azt szokás mondani, hogy az egyetem város a városban. Remélem, hogy napjainkra ez már nem az elkülönültséget jelképezi, hanem egy erős bázist jelent, amelyre a város építkezhet. Elsősorban helyet adunk a város fiataljainak, hogy bátran tanulhassanak az otthonuk közelében. És adunk munkahelyet, jól képzett szakembereket, kutatási-fejlesztési központot a helyi gazdaság szereplői és a befektetők részére, tudományos műhelyeket, világhírű tudósokat – forrást és eszközt a fejlődéshez.

ÉM: Milyen konkrét terveik vannak a városvezetéssel a megyeszékhely és a térség felemelkedésére?

Patkó Gyula: Az egyre szépülő városunkban mi elsősorban a folyamatban lévő projektek sikeres megvalósítására koncentrálunk: a Zenepalota megújulása, könyvtári fejlesztések, egyetemi infrastruktúra-bővítés, -felújítás, piacképes képzési szerkezet rugalmas rendszerének kialakítása,… Ezek a rövid távú célok szolgálják azt a törekvésünket, hogy a képzett fiatalokat itt tudjuk tartani a városban és vonzáskörzetében. Ehhez munkahely kell, a munkahelyeket a helyi vállalkozások és az ide települő befektetők teremtik meg, akiknek magas színvonalú szolgáltatásokra van szükségük. Az egyetem minőségi „szolgáltató”, innovatív magatartásával a helyi gazdaságélénkítés aktív részese.

Hegyi Erika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában