Helyi közélet

2010.05.10. 10:23

Krisztina és Dorka története

<p>Miskolc - Krisztina első gyermekét születésétől a széltől is óvta. Mégsem sikerült kivédenie a betegségeket. Korán kiderült: Dorka asztmás...</p>

– Az első perctől naplót vezettem a panaszokról, a betegségekről, a gyógyszerekről, azok hatásáról. Így hamar rájöttem, hogy az orrfolyás, a vissza-visszatérő középfül- és hörgőgyulladás, valamint a fűtési szezon, továbbá a rügyfakadás időszaka között valamiféle összefüggés van. Az orvosunk beutalta Dorkát immunológiai, allergológiai vizsgálatra.

Az első három kérdés

A gyermekpulmonológusnak még a vérvétel előtt három kérdése volt: koszmós-e a gyerek feje, milyen a széklete, s hogy milyen betegségei voltak.

– A koszmótól bizony nem tudtunk megszabadulni, pedig rengeteget költöttünk gyógysamponra. A gyerek sokat kínlódott a székeléssel, az eredmény pedig csak apró gubics. A betegségekre ott volt minden válasz a naplóban. Mindezek alapján a szakorvos valószínűsítette a betegséget. S bár kicsi korban a vérminta laboreredménye még kétes, az én lányomnál már kétévesen nagyfokú allergiát diagnosztizáltak, 12 féle fűkeverékre és a penészgombára, poratkára – meséli Krisztina. – A hatásos gyógyszerelés és a félévente előírt kontroll mellett gyakorlatilag sikerült tünetmentessé tenni, élheti az egészséges gyermekek életét.

Odafigyeléssel megelőzik

Most már, hogy tudja, mivel áll szemben, s mivel segítheti lánya jó közérzetét, Krisztina is megnyugodott. Ami nem jelenti azt, hogy nem igényel tőle az átlagosnál több törődést az anyaság.

– Minden második nap takarítok, ami vizes porszívózásból, portörlésből, felmosásból áll. A növényeket negyedévente átültetem, méghozzá úgy, hogy a cserép alján és tetején is kavicsréteg van. Eleinte ugyanis el nem tudtam képzelni, hogy a gipszkartonos lakásunkba hogyan kerül penészgomba, de aztán rájöttem: a virágcserepekből. Nálunk nincs terítő, száműztük a szőnyegeket is, csakúgy, mint a halomnyi plüssjátékot. Eleinte rendszeresen mostam őket, de amikor tönkrement bele a mosógépem, inkább a radikális megoldást választottam. Ám nem használok már erős fertőtlenítőket sem.

Dorka három és fél éves, óvodás. Ha megjelenik a piros folt az arcán, vagy reked, Krisztina már tudja, milyen eszközt kell bevetnie. Ha kell, naponta háromszor használják a porlasztót (sós oldattal, hörgőtágítóval), sőt, Dorka maga kéri. A pipa is mindig kéznél van. A kislány sok gyümölcsöt, (hígított) gyümölcslevet fogyaszt (reggelente egy korpatablettával). A székrekedés és a koszmó eltűnt, nagy odafigyeléssel a rohamok is megelőzhetők.



Világnapján az asztmának

– Sajnos adatok nem állnak a rendelkezésemre, de azt bizton kijelenthetem: miként világszerte, úgy a mi régiónkban is egyre több az asztmás beteg, ami a környezetünkben lévő allergének megszaporodásának tudható be. Szerencsére az igazán súlyos esetek kevesbednek, köszönhetően a megfelelő gyógyszereknek – jelentette ki dr. Csánky Eszter, a Misek Kft. allergológus, infektológus osztályvezető főorvosa, akit az Asztma Világnapja alkalmából kérdeztünk meg.
Azt is tisztáztuk: az allergia az a megváltozott reakciókészség, amelyet a szervezet testidegen anyagokkal való előzetes érintkezés útján szerez. Ha ez az alsó légutakat érinti, akkor beszélünk asztmáról. Az allergiát egyébként a köznyelv az allergiás náthával azonosítja. Az asztma hátterében egyébként nagyon gyakran allergiás folyamatok állnak.



További tudnivalók az Asztmás Gyerekek Magyarországi Egyesülete honlapján: www.agyme.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában