Helyi közélet

2010.05.28. 18:20

Kiállítóterme lesz a mocsári ciprusoknak

<p>Miskolc - Múzeumépület épül hamarosan a Herman Ottó Múzeum részeként a ciprusi ősfák bemutatására. (Annak idején sokat írt róla lapunk, az Észak-Magyarország és portálunk is. 2006-ban fedezték fel a 7,5-8 millió évvel ezelőtt élt ősfák maradványait Ipolytarnócon.)</p>

A fák bemutatására alkalmas kiállítótér megépítésére hosszú időn át pályáztak a szakemberek. Most jártak sikerrel, és tegnap a sajtó jelenlétében írták alá a támogatási szerződést, amelynek eredményeként nettó 370 millió forint uniós támogatáshoz jutottak. (Aláírók: Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke, Veres László, a megyei múzeum, és Francsics László, a NORDA igazgatója.) Veres László arról beszélt, hogy milyen lesz az épület, amelyet 2012. március 15-én szeretnének átadni.

942 négyzetméter alapterületűre tervezték. Két színtesre, mindez a föld alatt 7 méter mélységben, a múzeum központi épülete előtt. Egy méterre emelkedik majd ki a földből, a mai épület alapjával megegyező magasságban. Anyagával illeszkedni fog a népkert és a Kálvária domb hangulatához. A mocsári ciprusokon kívül az adott korra jellemző ásványi agyakokat is bemutatnák kiállítótermeikben, a tárlat megálmodóinak célja, hogy bemutassák azt a korszakot, amikor létrejött a Kárpát medence. A kiállításra elképzeléseik szerint akár 70 ezer látogató is kíváncsi lehet.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában