Helyi közélet

2010.05.14. 15:12

Jegyzet: Diák és pedagógus

<p><em>Bántalmazni, megverni egy pedagógust? Néhány évtizeddel ezelőtt ez elképzelhetetlen lett volna. Ma azonban szinte minden héten hallani egy-egy iskolai rémtörténetről. A valóság azonban ennél sokkal rosszabb.</em>&#160;<b>Hegyi Erika jegyzete</b></p>

Nem egy pedagógustól hallani ugyanis, hogy egyes iskolákban szinte mindennaposak a diákok (szülők) agresszív viselkedése egymással és nevelőikkel szemben is.

Szerintem senki sem csodálkozik azon, hogy az új kormány első teendői között szerepel azt a törvényjavaslatot benyújtani, mely a pedagógusok (és általában a közfeladatot ellátó személyek) maximális védelmét biztosítja majd. A bántalmazó szigorúbb büntetést kap, csak kérdés, hogy ennek lesz-e elég visszatartó ereje. És kérdés az is, hogy nem kellen-e a törvénymódosítást kiegészíteni a pedagógusok ismereteinek bővítésével. Mert talán sokkal könnyebben boldogulnának a mai iskolákban, ha rendelkeznének néhány hasznos és a gyakorlatban is jól bevált módszerrel. (Nem könnyít a helyzeten, hogy a tanárok továbbképzésére az idén nincs pénz.)

Nemrég kérdeztem a témában pályakezdő pedagógusokat, akik elmondták, az egyetemen egyetlen szót sem esett agresszív diákokról, hajmeresztő iskolai történetekről, hatásos módszerekről. Nem vagyunk lemaradva egy kicsit?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában