Helyi közélet

2010.05.04. 13:05

Ismét kötelező a tüdőszűrés megyénkben

<p>Miskolc - Mivel 2009-ben a megye közigazgatási területén az új tüdőgümőkóros (tbc-s) megbetegedések gyakorisága határérték felettire emelkedett, ezért Borsod-Abaúj-Zemplénben ismét kötelező lett az évenkénti tüdőszűrés.</p>

Az ÁNTSZ regionális tiszti főorvosának rendelkezése a megye valamennyi településén huzamos jelleggel (állandóan, illetve ideiglenesen bejelentett) tartózkodó valamennyi 30 éves és ennél idősebb felnőttre vonatkozik. Az ingyenes szűrővizsgálaton nem kell részt venniük azoknak, akik egy éven belül ilyen vizsgálaton igazoltan részt vettek, illetőleg tüdőgondozó intézetben gyógykezelés alatt állnak.

A szűrésen való megjelenésre, a behívás (felhívás) akár írásban névre szólóan, akár egyéb módon is történhet. Behívó hiányában is jogosult mindenki megyén belül az évenként egyszeri ingyenes tüdőszűrésre, ebben az esetben célszerű előzetesen telefonon érdeklődni és egyeztetni a szűrés helyéről és idejéről a lakóhelye szerint illetékes tüdőgondozóban vagy szűrőcentrumban. A tüdőszűrő állomást a névre szóló behívóval egy éven belül bármikor fel lehet keresni. A vizsgálat alkalmas tüdőbetegségek időbeni felismerésére.

A témával hamarosan bővebben is foglalkozunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában