Helyi közélet

2010.05.02. 13:12

Háztűznézőben a tűzoltóknál

<p>Miskolc - Szent Flórián napja alkalmából nem csak ünnepeltek a miskolci tűzoltók, de szombaton nyílt napon mutatták be az érdeklődőknek a laktanyát, és azokat az eszközöket, járműveket, melyek segítségével részt vesznek a mentési feladatokban. Bárki bemehetett körülnézni a miskolci tűzoltók „háza táján”.</p>

Ottjártunkkor éppen két középiskolás, Edvi Evelin és Rajz Benjámin ismerkedett a tűzoltó munka lényegével. Dudás Ákos tűzoltó főtörzszászlós – akinek harmadik, a tűzoltónap alkalmából kapott csillagját még nem volt ideje felvarrni – elmagyarázta: a tűzoltók feladata nem csak a tűz oltása és az azzal kapcsolatos élet- és értékmentés, hívják őket műszaki mentésekhez, ár- és belvizekhez, de mentettek már lovat kútból, s ha a szükség úgy hozza – az állatvédelmi törvény életbelépése óta -, akár a fán ragadt macskát is nekik kell lehozniuk. Bár ilyen filmszerű helyzet ritkán adódik, a tűzoltók folyamatosan felkészültek és folyamatosan készülnek.

Az autók mindennel fel vannak szerelve, amire szükség lehet, így nem csak a tömlőket, csatlakozókat, de négyezer liter vizet és négyszáz liternyi oltóhabot is magukkal visznek, ám van hely a járműveken szivattyúknak és különböző vágó- és feszítőszerszámoknak is, sőt, egy konténer kimondottan olyan anyagokat, felszereléseket tartalmaz, amelyek a vegyi balesetek elhárításánál jönnek jól. A tűzoltók – akiknek vészhelyzetben két percen belül el kell hagyniuk a laktanyát - két riasztás között nem csak tévéznek és főzögetnek maguknak, mint kollégáik az amerikai filmekben. Szolgálatuk huszonnégy órája alatt kiképzési tervük alapján reggeltől délutánig minden nap kiképzéseken, foglalkozásokon kell részt venniük, és persze közben reagálniuk kell a befutó hívásokra.

A főtörzszászlós elmesélte: Miskolcon két tűzoltólaktanya van, az egyik a belváros szélén, a másik a vasgyárban - ha a város diósgyőri végéről érkezik riasztás, az innen indulók időben meg tudják kezdeni az oltást.

A fiatalok felpróbálhatták azokat a védőfelszereléseket is, melyek nélkül a tűzoltók is ki lennének szolgáltatva az elemeknek. A sisakot Evelin is elbírta, de a légzőkészülék és a hozzá tartozó acéltartály súlya alatt még Benjámin is rogyadozott. A tűzoltók felszerelését folyamatosan korszerűsítik, így a nehéz acélpalackokat is felváltották vár a kompozit anyagokból készült, könnyebb légtartályok, melyeket – tanulva a három tűzoltó életét követelő tűzből, ami a BME pincelőterén tört ki néhány éve – olyan életmentő berendezéssel is felszereltek, ami éles hangjelzést ad, ha viselője húsz másodpercig nem mozdul, elősegítve ezzel, hogy bajtársai a sűrű füstben is megtalálják a bajba jutott tűzoltót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában