Helyi közélet

2010.05.13. 14:26

Az ablakon menekültek a víz elől

<p>Miskolc - Katonai sátorban élnek, mióta házukat elmosta az eső. A gyerekeket az ablakon menekítették ki.</p>

„Az egész életünk itt van a sárban...” – mutatott végig az elázott ruhákon, bútorokon Fábián Zsuzsanna. Amit a házból ki tudtak menteni, az az udvaron áll, vagy a kertben felállított katonai sátorban. A négytagú család is itt él, a múlt hét csütörtökön házukat elmosta az eső.

A Diósgyőrben található régi ház falán, csaknem 30 centiméteres magasságban jól látszik a víz nyoma. Zsuzsanna meg is mutatta: addig ért csütörtök este, a bejárati ajtón keresztül beömlő víz. Először csak azt látták, hogy a kertben megállt a csapadék. Férje akkor éppen úton volt hazafelé, de a Majlátban őt is megállította a lezúduló víz. Hazatelefonált a feleségének, hogy otthon minden rendben van-e. Akkor még nem volt gond, de 15 perc alatt a házukat is elöntötte a víz, az édesanya és két gyermeke elbarikádozta magát a nagyszobában, később ez sem segített. Hárman az ablakon keresztül menekültek a beömlő víz elől.

Kihúzzák itt

A házban ma már csak a beton padló van, itt-ott egy-egy bútor, a szőnyegeket fel kellett szedni, a falak vizesek. Az egyiket el is kell bontani. Zsuzsanna csak annyit mondott: „Négy éve költöztünk ide, nem volt ez luxusotthon korábban sem, de szerettek idejárni a barátok, hangulatos kis lak volt.”

Most mi lesz, azt nem tudják. A barátok egy katonai sátrat állítottak fel nekik a kertben. Most ott töltik az éjszakákat. Zsuzsanna elmondta: ez villámbiztos sátor. Egy újabb esőtől azonban nem védi meg őket, ezért az előrelátobb ismerősök egy lakókocsit is adtak a családnak, hogy a hétvégére jelzett nagyobb vihar elől itt húzzák meg magukat. A szülőkhöz ugyanis nem mehetnek, Zsuzsanna szülei Eger mellett élnek, a férje családja pedig Székelyudvarhelyen. Addig nem akarnak innen elmenni, míg a nagyobbik gyerek iskolába jár – magyarázta.

Azt is elmondta, hogy az iskola és a református egyházközösség valamint a barátok sokat segítettek nekik. (Lapunkat is a szülői munkaközösség egyik tagja kereste meg – a szerk.) Egyelőre nem tudják, hogyan tovább, szeretnének visszaköltözni a házukba, de a felújításhoz sok pénz kell – mondta.

ÉM/NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában