Helyi közélet

2010.05.24. 20:25

A kormány ad 1 milliárdot Tapolcának?

<p>Miskolc - Megvan a tapolcai strand látványterve: civilek fogtak össze, hogy elkészüljön.</p>

A Tapolcai Baráti Kör megelégelte, hogy évek óta húzódik a tapolcai strand ügye. Ezért maguk láttak munkához, és elkészíttették az általuk megálmodott fürdő tervét. A látványterveken egy szecessziós hangulatú épület látható, amelyet az egykori fogadóépületből és a meglévő öltözőkből alakítanának ki. A tervező Iván Valéria építészmérnök, aki tagja a baráti körnek. Ezért ingyen vállalta, hogy elkészíti a látványtervet. Már a premieren is túl vannak, hiszen a tervező május 18-án, csaknem hatvan tapolcainak mutatta be – egy lakossági fórumon-, hogyan nézhetne ki a megújult strand.

Lapunkat Kerek István, a Tapolcai Baráti Kör tagja, lapunk Észak-Agora levelezőfórumának tagja tájékoztatta arról, hogy léteznek ezek a látványtervek, illetve, hogy a fórumon résztvevő tapolcaiaknak tetszett, amit láttak. Így fogalmazott: „Az Iván Valéria által bemutatott építészeti elképzelések a Tapolcai Baráti Kör tagjaival történt többszöri konzultáción elhangzottak figyelembe vételével készültek. Ezekre, és a kiterjedt előtanulmányokra alapozva az építésznek úgy tűnik sikerült a lakosság szimpátiáját már az első pillanattól megszerző koncepciót, építészeti megoldásokat kialakítania.

Tervek sehol?

Miért gondolták úgy, hogy elkészítik saját maguk a terveket? „A közelmúltban volt egy lakossági fórum, amelyet Fedor Vilmos alpolgármester tartott. Ezen 670 milliós tapolcai fejlesztésről volt szó. Akkor furcsállottuk, hogy terveket nem mutattak. Ekkor vetődött fel, hogy helyben elkészítjük azokat” – válaszolta. Hozzátette: azon a fórumon elhangzott az is, hogy a város az egykori kőbánya területére szeretne egy kétmilliárd forintos élményfürdőt építeni. A helyiek azonban nem bíznak ebben. Attól tartanak, hogy a strandot eladják, hiszen már több érdeklődőt is láttak arrafelé – mondta Kerek István. A kőbánya területe pedig természetvédelmi terület, így majd arra foghatja a város, hogy miért nem épül meg ott az élményfürdő, de addigra már a régi strandnak sem az önkormányzat lesz a gazdája – vázolta, hogy mitől is tartanak a tapolcaiak.



Miből épülne meg a strand?

Mi lesz a látványtervek sorsa?

Kalkuláció is készült, ami szerint 1,5 milliárd forintba kerülne a strand – mondta Kerek István. Ebből a felnőtt-strand egy része épülne be, a most meglévő épületeket alakítanák át, a jelenlegi medence megmaradna és a szétvert versenymedence helyén épülne egy 1000 négyzetméteres strandmedence, sportpályák, gyermekmedence, sőt még élményfürdő is – sorolta.

Honnan lesz erre pénz?

Kerek István a baráti kör álláspontját tolmácsolta: abban reménykednek, hogy Nagy Kálmán (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő megismétli korábbi kérését az Országgyűlésben, miszerint adjanak Miskolctapolcának 1 milliárd forintot. Korábban már volt ilyen kérés, de az akkori összetételű parlament ezt elutasította – fogalmazott.

Nagy Kálmán ott volt a május 18-i fórumon, megkérték arra, hogy segítsen és a látottak alapján szerethetőnek és támogatandónak tartotta a terveket - tudtuk meg Kerek Istvántól.

Azt is elmondta, az önkormányzatot is megkeresték, sőt a fórum helyszínéig is eljött a képviselőjük, az ajtóból visszafordult, mert nem óhajtott részt venni rajta  – mondta. Ennek ellenére a jövőben is szeretnének tárgyalni erről a tervről az önkormányzattal – hangsúlyozta Kerek István.




Csak módosítással lehetne...

Hivatalos megkeresést nem kaptam, most hallok először arról, hogy készültek tervek a strandról, nem is láttam azokat – mondta lapunknak Varga György, a Miskolctapolca Fejlesztési Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: mivel van egy érvényes közgyűlési határozat a strandra vonatkozóan – amit az ellenzék és a városvezetés novemberben egyhangúan megszavazott – ezért csak annak módosítása után lehetne a baráti kör a terveit megvalósítani. Hiszen a határozat arról szól – folytatta –, hogy az egykori kőbánya területén valósul meg a Zöld álmok strandja, míg a régi strand területe lesz a miskolctapolcai városrész központja.




Nem lehet erőből...

Minden erőmmel segíteni fogom, hogy a tapolcai strand újjáépüljön – mondta dr. Nagy Kálmán, a terület orszsággyűlési képviselője. Hozzátette: a kormány azonban még nem alakult meg, ráadásul van egy elfogadott költségvetés.

Nagy Kálmán azt is elmondta, hogy az Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) megtárgyalásába nem vonták be sem a tapolcaiakat, sem őt, mint a terület képviselőjét. Ezért arra kéri az önkormányzatot, hogy bármilyen fejlesztést tervez Miskolctapolcán, arról egyeztessen az ott élőkkel, és a képviselővel. Ahogy fogalmazott: vége van annak, hogy erőből oldunk meg valamit, ehhez hozzá kell szoknia a szocialista városvezetésnek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában