Helyi közélet

2010.04.25. 19:05

Választás 2010 | Kifogások a két forduló között megyénkben

<p>Miskolc - Az országgyűlési képviselő-választás két fordulója közötti időszakban érkezett és elbírált kifogások.</p>

01. számú Miskolc székhelyű OEVK-ba 1 kifogás érkezett: egy szavazókörben felállított szavazófülke nyitottságát, elhelyezését vitatta, amely a kifogásoló álláspontja szerint a szavazás titkosságát veszélyeztette. AZ OEVB a kifogást érdemi vizsgálat nélkül elutasította. 

02. számú Miskolc székhelyű OEVK-ba 2 kifogás érkezett a választási alapelvek megsértése miatt, amelyeket az OEVB elutasított. 

03. számú Miskolc székhelyű OEVK-ban 1 kifogás volt, amely szerint egy napilapban megjelent hirdetés alkalmas arra, hogy megtévessze a választópolgárokat, azok akaratát befolyásolja. Az OEVB a kifogásnak helyt adott és a jogsértőt eltiltotta a további jogszabálysértéstől. 

04. számú Miskolc székhelyű OEVK-ba 2 kifogás érkezett. Az egyik kifogás szerint egy képviselő-jelöltet támogatóként tüntettek fel egy rendezvény meghívóján, megsértve ezzel a választási alapelveket. Az OEVB a kifogást elutasította. 
A másik kifogás választási alapelv megsértésére hivatkozott, amelynek az OEVB helyt adott és a jogsértőt a további jogszabálysértéstől eltiltotta. 

07. számú Kazincbarcika székhelyű OEVK-ban 1 kifogás volt, amelyet a kifogásoló a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás megsértésére, valamint kampánycsend-sértésre hivatkozással nyújtott be. AZ OEVB a kifogást érdemi vizsgálat nélkül elutasította. 

08. számú Edelény székhelyű OEVK-ba 1 kifogás érkezett, amelyet a kifogásoló a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás megsértésére, valamint kampánycsend-sértésre hivatkozással nyújtott be. AZ OEVB a kifogást érdemi vizsgálat nélkül elutasította. 

12. számú Tiszaújváros székhelyű OEVK-ban 4 kifogás volt: 

  • plakát elhelyezése miatti kifogást elutasította érdemi vizsgálat nélkül az OEVB, 
  • közterületen lévő hirdetőtáblán hirdetés megjelentetése tárgyában benyújtott kifogást az OEVB érdemi vizsgálat nélkül elutasította, 
  • plakátok felülragasztása miatt benyújtott kifogásnak helyt adott az OEVB és a jogsértőt eltiltotta a további jogszabálysértés elkövetésétől, 
  • egy újságban megjelent hirdetés valótlan állításokat tartalmaz, amely alkalmas a választópolgárok megtévesztésére. Az emiatt benyújtott kifogásnak az OEVB helyt adott és a jogsértőt eltiltotta a további jogszabálysértés elkövetésétől. 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Választási Bizottsághoz egy fellebbezés érkezett a 04. számú Miskolc székhelyű OEVB egyik határozata ellen. A fellebbezés szerint egy képviselő-jelöltet támogatóként tüntettek fel egy rendezvény meghívóján, megsértve ezzel a választási alapelveket. A TVB a fellebbezésben foglaltakat nem tartotta alaposnak, ezért az OEVB határozatát helybenhagyta.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában