Helyi közélet

2010.04.14. 16:21

UNESCO vizsgálat a szerencsi erőmű miatt

<p>Szerencs - Az UNESCO, valamint a nemzetközi szervezet szakmai tanácsadó testületeként ismert ICOMOS szakemberei által alkotott misszió vizsgálja a nyáron a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőmű miatt kialakult helyzetet. Ha kedvezőtlen tapasztalatokkal távoznak, a szervezet akár azonnal elindíthatja a térség törlését a világörökségi listáról.</p>

A szakértõk Bogyay Katalin, Magyarország UNESCO-hoz rendelt nagykövetének meghívására érkeznek hazánkba. Fejérdy Tamás a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottságának titkárságvezetõje a Független Hírügynökségnek elmondta: a misszió tagjai felmérik a jelenlegi állapotokat, valamint konkrét javaslatokat fogalmaznak meg a világörökségi terület egyetemes értékeinek megóvására. A titkárságvezetõ szerint volt már rá példa, hogy egy hasonló vizsgálat után az érintett helyszín nem a veszélyeztetettségi listára került, hanem a súlyos problémák miatt azonnal megindult a törlési eljárás a világörökségi listáról.

Magyarországon eddig két alkalommal volt hasonló eljárás: a budai alsó rakpart bõvítése, valamint az egykori pesti zsidó negyed átépítése kapcsán. Fejérdy Tamás elmondta: a vizsgálat eredményeinek ismeretében mindkét beruházó elállt a világörökségi értékeket veszélyeztetõ tervek megvalósításától.

A Szerencsi Ipari Parkba a BHD Hõerõmû Zrt. szeretne egy szalmatüzelésû hõerõmûvet építeni. A beruházás ellenzõi azt mondják, hogy az erõmû megváltoztatná azt a mikroklímát, ami a térség fõ borászati terméke, az aszú képzõdéséhez szükséges, valamint attól tartanak, hogy az ipari létesítmény táplálásához szükséges alapanyagot szállító kamionok is jelentõs terhet rónak majd a környezetre. A szerencsi önkormányzat, valamint több környékbeli község vezetõje támogatja a tervet, mondván: a régióban kevés a munkahely és a világörökségi cím nem jelentheti az ipar létesítésének megakadályozását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában