Helyi közélet

2010.04.24. 09:44

Milliókat nyertek a művelődési házra

<p>Bükkszentkereszt, Kistokaj - Digitális könyvtár, internet kávézó, színházterem: mindez a régi rossz állapotú közösségi házba költözik majd: több tíz millió forintot nyert Kistokaj és Bükkszentkereszt.</p>

Többfunkciós szolgáltató központok létrehozására írt ki pályázatot még 2008-ban az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program irányító hatósága, a Földművelődésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium. A döntés két kör után idén áprilisban született meg, a megyéből 62 pályázó jutott nagyobb összeghez: erről tartottak pénteken sajtótájékoztatót a Helyi Vidékfejlesztési Irodában. Dr. Ignácz Dávid irodavezető elmondta, a nyertes pályázók a támogatásból felújíthatják, kibővíthetik a meglévő, de rossz állapotú települési művelődési házukat, faluházukat. Az összeg lehetővé teszi a szükséges berendezés, eszközök beszerzését, valamint három éven keresztül hozzájárulást nyújt a megújult intézmény működtetéséhez.

A sajtótájékoztatón részt vett Bajor Józsefné kistokaji és Halász Rezső bükkszentkereszti polgármester is, akik beszámoltak arról, hogyan tervezik felhasználni a kapott összeget.

Megváltozott igények

A kistokaji önkormányzat 52,6 millió forintot nyert. Bajor Józsefné elmondta, sok éve pályáznak már, eddig sikertelenül. Nagy közösségi teret terveznek, ahol helyet kapnak idősek és fiatalok egyaránt. Lesz színházterem és könyvtár is internethozzáféréssel. Két munkatársat foglalkoztatnak majd 6-6 órában, és hétvégente is látogatható lesz az intézmény.

A bükkszentkereszti önkormányzat 38 millió forintot nyert. Halász Rezső szerint már a pályázati kiírás is telitalálat volt, hiszen nagyon sok rossz állapotú kulturális intézmény van az országban. Mint fogalmazott, annak is örül, hogy most, és nem tíz éve nyertek, mert így a megváltozott igényeknek is teljes mértékben meg fog tudni felelni az új intézmény. Digitális könyvtárat szeretnének, internet kávézó helyett viszont teázót, ahol az országos hírnévvel rendelkező Szabó Gyuri bácsi gyógyteáihoz is hozzá lehet jutni: terveik szerint ugyanis nem csak a település lakói, hanem a hegyvidéki üdülőfalu vendégei is jól hasznosíthatják a megújuló közösségi házat.

ÉM-HM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában