Helyi közélet

2010.04.02. 09:58

Kórházügy: Egymásra mutogatás a megyei közgyűlésben

<p>Miskolc - Az MSZP a Fideszt, a Fidesz az MSZP okolja azért, mert határozatképtelen volt a megyei közgyűlés csütörtökre összehívott rendkívüli ülése.</p>

Mint az Észak-Magyarország csütörtöki számában tudósítottunk, kevés képviselő vett részt rajta, ezért határozatképtelen volt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat március 31-re összehívott mindkét rendkívüli közgyűlési ülése. A testületnek arról kellett volna határozatot hoznia, hogy támogatja-e a Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórház Nonprofit Kft. „Struktúraváltoztatást támogató infrastruktúra-fejlesztés a fekvőbeteg-szakellátásban” című pályázat keretében benyújtott „Központi sebészeti, technológiai tömb építése, és a kapcsolódó épületek rekonstrukciója” című fejlesztési projektjét. Koleszár Lajos, a Misek Kft. igazgatója, egyben a megyei közgyűlés egészségügyi bizottsága elnökének elmondása szerint iratpótlás keretében április 1-jéig kellett volna a támogatásról szóló közgyűlési határozatot benyújtani az elbírálónak. Ennek elmaradása miatt fennáll a veszélye, hogy formai okok miatt visszautasítják az 5,5 milliárd forintos beruházás támogatását.

Kormos Dénes, a megyei közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője és Koleszár Lajos tegnap sajtótájékoztatón kommentálták az eseményeket. Koleszár Lajos elmondása szerint január 19-én megérkezett a megyei önkormányzathoz a Misek írásbeli kérése és érthetetlen, hogy azt miér nem tűzték napirendre már a február 11-én megtartott rendes megyei közgyűlésen. Kormos Dénes pedig ezek ismeretében felháborítónak tartja, hogy a rendkívüli közgyűlésen – véleménye szerint a Fidesz hibájából – nem sikerült biztosítani a határozatképességet. A frakcióvezető elmondta: „ez is bizonyítja, hogy a Fidesz csak szólamokban támogatja az egészségügyet, tettei ennek ellentétét mutatják”. Egyben reményét fejezte ki, hogy – amennyiben van még remény a projekt „megmentésére” – a megye fideszes vezetése ebben fenntartás nélkül partner lesz.

Mi, kinek a hibája?

Az elhangzottakra közleményben reagált Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke. Egyebek mellett leszögezte: „az hogy az ülés eredménytelenül zárult, nem a Fidesz-frakció hibája. Hiszen az MSZP-frakció tagjai sem vettek részt teljes létszámmal az ülésen”. Az elnök szerint ő minden esetben támogatta a projekttel kapcsolatos kezdeményezéseket. „Amikor a Misek Kft. vezetése megkeresett, azzal a kéréssel, hogy támogassam a pályázatot megtettem, támogatói nyilatkozatot adtam a pályázat beadásához. Amikor közölték, hogy közgyűlési határozat szükséges, összehívtam a közgyűlés tagjait. Az, hogy a létszám nem volt elegendő nem az én felelősségem.”

Arra a kijelentésre, hogy a Fidesz csak szóban támogatja az egészségügyet, Ódor Ferenc a következőket reagálta: „az elmúlt 8 évben az egészségügy még ilyen rossz állapotban, mint amilyenben most van, még soha nem volt. Ez pedig nem a Fidesz hibája.”

ÉM-SZB

Kapcsolódó cikkek:

Az ÉM vendége volt: a Misek Kft. öt igazgatója
Miskolc - Adósságot törlesztve, beszámolunk a Misek Kft. igazgatói karának az Észak-Magyarországnál tett februári szerkesztőségi látogatásáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában