Helyi közélet

2010.04.12. 06:49

Jegyzet: Bohózatba illő állapotok

<p><em>A többek által a rendszerváltás jelentőségéhez mért országgyűlési képviselő<br /> választás első köre vasárnap lezajlott.</em>&#160;<b>Pap Gyula jegyzete</b></p>

Nagyjából bejöttek az előrejelzések, a közvélemény-kutató intézetek az Európai Parlamenti választás idején elszenvedett fiaskó után nyugodt szívvel fogadhatnak újabb megbízásokat.

Volt persze olyan tényező, amire senki nem számított, hogy az „igazolásos” szavazók szerencsétlen kezelése teljesen megborítja a megszokott tájékoztatás, tájékozódás rendjét vélhetően jó ideig téma lesz a különböző fórumokon. Azonnal elkezdődött a bűnbakkeresés, az archívumokat felütve csak 2007-ig kellett visszalapozni a probléma forrásának feltárásához. Ekkor ellenzéki javaslatra, a miniszterelnök által benyújtott törvénymódosítást fogadott el ötpárti megegyezéssel a parlament. Eredetileg a szándékos helyváltoztatással duplán szavazni igyekvőket szűrte volna ki az új rendelkezés, mely most – amikor jelentkeztek a tényleges létszámok – csődöt mondott. A választási eredmények helyett kényszerűen közvetített választási bizottsági eszmecsere szolgált azért tanulságokkal.

Többek között azzal, hogy egy átgondolatlan, minden modellezést teljességgel nélkülöző, kompromiszszumokkal terhes döntés könnyen teheti az egész – ez esetben választásirendszert nevetségessé.

Pap Gyula

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában