Helyi közélet

2010.04.17. 09:10

Borisz Gelfand lesz Lékó Péter ellenfele

<p>Az idén már hatodszor rendezik Miskolcon a nyolcjátszmás rapidsakk párosmérkőzést.</p>

Korábban már hírül adtuk, hogy a Miskolci Nemzeti Színházban augusztus utolsó hetében tartják az idei Lékó-sakkfesztivált, most pedig arról értesültünk, hogy Borisz Gelfand lesz a legjobb magyar nagymester ellenfele. Arra a kérdésünkre, hogy ki ül asztalhoz a szegedi kiválóság ellen, Káli Sándor polgármester a miskolci városi sportcsarnokban sejtelmesen csak ennyit mondott: „Az izraeli...”

Nyolcadik a listán

Az angol Michael Adams, az egyaránt orosz Anatolij Karpov és Vlagyimir Kramnyik, a norvég Magnus Carlsen, valamint az indiai Viswanathan Anand után az egykori fehérorosz játékos érkezik a borsodi megyeszékhelyre. Az aktuális világranglistán Gelfand a nyolcadik (úgynevezett Élő-értékszáma: 2750), Lékó pedig a tizenhetedik (2735) helyen áll. Az Izraelbe vándorolt nagymester 1968-ban született Minszkben, volt ifjúsági világbajnok és már két évtizede a világ legszűkebb „krémjéhez” tartozik. Három éve Kramnyikkal holtversenyben második lett a mexikói világbajnoki torna döntőjében, tavaly pedig megnyerte a Világ Kupát. Jól emlékezhetnek rá a Miskolci SSC NB I-es csapatának tagjai is, akik 1999-ben a belgiumi Eupenben rendezett Bajnokcsapatok Európa Kupája fináléjában küzdhettek ellene. Gelfand a játék minden elemében kiváló teljesítményre képes, ráadásul nagy küzdő hírében áll. Megtudtuk, hogy az augusztusi csata szereplőinek szerződését most készítik elő, aláírásukra az elkövetkezendő napokban (vagy néhány héten belül) kerül sor. A párosmérkőzéssel lejár az a szerződés, amely Miskolc városa és Lékó Péter között három esztendővel ezelőtt jött létre. A 2011-es esetleges folytatásról az őszi önkormányzati választások után döntenek majd az illetékesek.

- ÉM-KT -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában