Helyi közélet

2010.04.16. 20:58

A kisgépekre nem ártalmas

<p>Miskolc - Több európai, nemzetközi repülőteret is lezártak az közeledő vulkáni hamufelhő miatt. De mi a helyzet a kisebb repülőtereken?</p>

A Miskolci Repülőtér vezetőjétől, Temesi Lórándtól azt tudtuk meg, hogy a kisgépes sportrepülőkre nem jelent veszélyt a hamufelhő, Miskolcon pedig csak ilyenek szállnak le a repülőtér füvére. Magyarázata szerint, a kisgépek csak 1200 méter magasan repülnek, ellentétben a nagy utasszállítókkal, melyek 10-12 ezer méter magasan szelik az eget. A kétféle légi járműnek a motorja is más. A kisgépeknek dugattyús motorja van, amire akkor sem jelentene veszélyt a hamufelhő, ha esetleg találkozna egy ilyennel. A nagy utasszállítókat viszont gázturbinás motor működteti, és ha turbinalapátjukra rárakódik a por, az a hajtómű sérüléséhez, legrosszabb esetben katasztrófához vezetne – magyarázta Temesi Lóránd, hozzátéve: mindennek ellenére nem szállnak fel a hét végén a miskolci kisgépek, de nem a hamufelhő, hanem a felázott talaj miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában