Helyi közélet

2010.03.24. 16:58

Volt iskola, nincs iskola

<p>Tomor, Selyeb - Felzárkóztatás volt a céljuk, de az első tanév után be kellett zárniuk a szakképzőt.</p>

A tomori, főként roma gyerekeket oktató alapítványi iskolát is csődbe vitte az az iskolaigazgató, aki korábban elhunyt tanuló után is igényelt állami támogatást Selyeben” – írta nemrég az egyik országos napilap. Információi szerint a tomori intézményt működtető Rom Som Alapítvány az iskolacsőd kapcsán 30 millió forintos tartozást halmozott fel.

Iskolázatlanok

 
Az iskolafenntartó alapítvány alapítója, Bohn Katalin az Észak-Magyarországnak azt nyilatkozta, hogy ez szerinte az állami közfeladatok finanszírozásának a csődje. Az intézményt azért kellett bezárni, mert a hátrányos helyzetű kistelepülésen beindított iskola fenntarthatatlan volt az évről évre csökkenő állami normatívából, valamint nem találtak megfelelő szakképesítéssel rendelkező tanárokat. A kezdetekről szólva a cigány szervezet alapítója, aki egyébként Vácon élő szociológus, elmondta: két évvel ezelőtti kutatásukból kiderült, hogy Tomoron és a környező településeken él az ország legiskolázatlanabb cigány lakossága. Az itt élő cigány emberek alig 40 százalékának van meg az általános iskolai végzettsége, 9 százaléka rendelkezik szakképesítéssel és mindössze 2 százaléka érettségivel. Ezért az alapítvány számára egyértelmű volt a feladat, hogy egy olyan szakképző iskolát kell létrehozni ebben a térségben, mely segítséget nyújt az iskolázatlan, főként túlkoros roma diákoknak és felnőtteknek az általános iskola elvégzéséhez és ezzel párhuzamosan szakma megszerzéséhez.

Volt engedély

Bohn Katalin állítása szerint az oktatás beindulásához 2008. augusztus végén megkapta az iskola a működési engedélyt, de a jogerőre emelkedés előtt, azt megfellebbezte a selyebi polgármester és a jegyző azzal az „abszurd indokkal”, hogy a selyeben működő szakképző iskolából szívja el a diákokat a tomori intézmény. A fellebbezést követő vizsgálatok fél évig tartottak, s csak 2009 tavaszán kapták meg a jogerős engedélyt. Végeredményben emiatt nem jutottak állami normatív támogatáshoz. Ennek összege megközelítőleg 30 millió forint lett volna, amit azonban az oktatási miniszterhez írt méltányossági kérelmük ellenére sem kapták meg visszamenőleg. Tartozást viszont nem halmoztak fel, mert az iskola alapítványi, magán és egyéb támogatásokat kapott a beinduláshoz, mondta az alapító.

Senki nem tudta

Arra a kérdésünkre, hogy miért pont azt az igazgatót alkalmazták, aki korábban a selyebi iskola igazgatója volt, és eljárás indult ellene jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt, Bohn Katalin azt válaszolta: 2008 szeptemberében még senki sem tudta, hogy az igazgató ellen eljárás indult, viszont ő volt az egyetlen ember a térségben, akinek megvolt a képesítése ahhoz, hogy szakképző iskolát vezessen. Neki egyébként nincs köze az iskola bezárásához, az tisztán kuratóriumi, alapítói döntés volt.

ÉM-HE



Nem tettek le róla

A Rom Som Alapítvány nem adta föl a túlkoros roma tanulók felzárkóztatási tervét. Szeretnék folytatni a térségben a képzést, de nem önállóan, hanem egy másik iskola tagintézményeként, mert az alapító szerint legalább 300 diák kell ahhoz, hogy elegendő legyen az állami normatíva és a közoktatási megállapodás által biztosított támogatás a működési feltételek biztosításához. Bohn Katalin szerint egy másik problémával is meg kell küzdeniük. Mégpedig azzal, hogy a pedagógusok nem szívesen mennek tanítani a megye elmaradott térségeibe cigány gyerekeket, felnőtteket.

 


Iskolacsőd megduplázva

eszak | 2010.03.08 20:22

Selyeb, Tomor - A gyanú szerint a tomori iskolát is csődbe vitte az egykori selyebi iskolaigazgató.


Nem létező diákok a naplóban

 

eszak | 2010.02.18 08:10

Selyeb - A selyebi önkormányzat abban reménykedik, hogy a nyomozás mihamarabb lezárul.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában