Helyi közélet

2010.03.25. 16:13

Választás 2010 | Kormányzásra készül az MSZP

<p>Miskolc - Szerkesztőségünk vendége volt Molnár Csaba kancelláriaminiszter, az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnöke.</p>

Az ellenzék azt sulykolja, hogy „romokban az ország”, Önök viszont azt mondják, az elmúlt nyolc év értékeit kell megmutatni.

Molnár Csaba: „Romokban hever az ország”, „világháborús állapotok vannak", ezeket halljuk az ellenzéki pártoktól folyamatosan... Azt tanácsolom mindenkinek, aki ilyeneket hall, hogy menjen ki az utcára és nézzen körül! Teljesen világosan látszódik a fejlődés. Az elmúlt nyolc évben, de főleg az uniós csatalakozásunk óta több dolog történt Magyarországon a fejlesztésben, mint az azt megelőző ötven évben együtt. Az elmúlt egy-másfél évben a világgazdasági válság hatására kétségkívül romlottak az életfeltételek Magyarországon, és most azt akarják elhitetni velünk, hogy ez nyolc év kormányzati teljesítményének a hibája.

Ezek szerint jobban élünk, mint nyolc éve?

Molnár Csaba: Egyértelműen jobban élünk. Ebből csináltunk egyébként egy kiadványt is.

Nem késtek el egy kicsit ezzel? A blogjában is arra buzdítja a baloldali szavazókat, hogy ne rejtőzködjenek, jöjjenek elő, van mire büszkének lenni...

Molnár Csaba : Az elmúlt években nem azt hallottunk, hogy rossz a kormány, hanem hogy „töpörödik" Magyarország. Aki ezt mondja, ezzel nem a szocialistákat bántja, nem a kormányt bántja, hanem tízmillió magyar ember teljesítményét tiporja sárba. Az uniós fejlesztési forrásainknak jelentős részét nem az állam használja föl, és még csak nem is az önkormányzatok, a zöme odajut a hazai kis- és középvállalkozásokhoz, a civil szervezetekhez vagy akár az egyházakhoz. Ma 32%-kal többet érnek az átlagnyugdíjak, mint 2001-ben. A nettó átlagbér is több mint duplájára nőtt, de ha levonjuk az inflációt, még akkor is 29%-kal érnek többet a bérek ma, mint a Fidesz kormány utolsó teljes évében. 538 kilométer autópálya volt az országban 2001-ben, most 1285 kilométer van. A családi pótlék pont a triplájára nőtt, a mezőgazdasági támogatásokat is megháromszoroztuk.

Említette a Fidesz negatív kampányát, holott az MSZP is előjött A Narancsvidék című kiadványával.

Molnár Csaba: A kettő között hatalmas a különbség, ugyanis amit a Fidesz állít, annak a valótlanságát egyszerűen számokkal bizonyítani lehet. Ellenben amit a Narancsvidékben láthatunk, az semmi más, mint az elmúlt egy évben fideszes, zavaros és gyanús ügyekről sajtóban megjelent hírek összegyűjtése. Az elképesztő, hogy miközben a Fidesz folyamatosan a szocialista pártot támadja, azt látjuk, hogy a Fidesz vezette önkormányzatokban mutyi, panama egymás hegyén hátán. Mindenhonnan zavaros ügyekről hallunk. Miközben nem azon háborognak a tisztelt fideszes politikusok, hogy az ott leírtak nem igazak, hanem azon, hogy az kiadványról lemaradt az impresszum.

Nem lehet, hogy ez a Jobbik malmára hajtja a vizet – bizonyítva, amit állandóan szajkóznak, hogy a két nagy párt között nincs lényeges különbség?

Molnár Csaba: Nem. A Fidesz és az MSZP között lényegi különbség van rengeteg területen, ezért ha a Jobbik ezt tagadja, akkor egész egyszerűen nem mond igazat. A részükről önmagukat ártatlannak beállítani mégiscsak furcsa, miközben a terrorizmus vádjával előzetes letartóztatásban ülő Budaházy György szabadon eresztésére tesznek politikai ígéretet. De elég csak az Állami Számvevőszék jelentését elolvasni a Jobbik gazdálkodásáról, az alapján is markáns véleményt alkothat a választó mennyire bánik „tisztán” ez a párt a közpénzzel. Miért hinnék akkor az emberek, hogy a Jobbik ártatlan és tiszta kezű hazafiak gyülekezete?

Lehet, de most azt látjuk, hogy meghatározó politikai erővé vált. A Fidesz szerint az MSZP kényszerítette ki az árnyékból a Jobbikat.

Molnár Csaba: Én ezt teljesen máshogy látom. Van a demokratikus magyar baloldal – az MSZP –, és van a populista és a szélsőjobboldal, ami egymással összeforr. Nem látok evidens különbséget hiszen a Jobbik a Fidesz köpönyegéből bújt elő: egyként veszélyesek a magyar demokráciára, és ha érdekeik úgy kívánják, össze fognak fogni, ebben teljesen biztos vagyok.

Voltak, akik az Ön személyét alkalmasabbnak találták volna miniszterelnök-jelöltnek mint Mesterházy Attiláét. Önből az ambíció, a bátorság vagy a támogatottság hiányzott?

Molnár Csaba: Annak idején legalább három-négy miniszterelnök-jelölt nevét is olvashattuk a sajtóban. Ugyanakkor én voltam a legeslegelső, aki tavaly nyáron nyilvánosan, a sajtónak bejelentette, hogy nem szeretne miniszterelnök-jelölt lenni és nem is indul ezért a tisztségért. Az okom is borzasztóan egyszerű volt: a kancellária vezetése és az MSZP kampányában való aktív részvétel, a nyolc év szocialista kormányzás eredményeinek bemutatása és a programalkotás minden politikai ambíciómat kielégíti.

Sokan kezelik tényként, hogy a szocialista párt a következő parlamenti ciklusban ellenzékiként politizál. Készülnek-e erre a szerepkörre?

Molnár Csaba: Az MSZP az elmúlt húsz év legsikeresebb pártja – öt választásból négyszer mi kaptuk a legtöbb szavazatot, háromszor kormányt alakíthattunk. Egy olyan párt, ami mögött ilyen teljesítmény áll, az csak azzal az ambícióval futhat neki a parlamenti választásoknak, hogy kormányozni fog.

Forrás: Észak-Magyarország


Kapcsolódó cikkek:

Lista-sorrend
Miskolc - A megyeháza Szász-termében a Területi Választási Bizottság kisorsolta, milyen sorrendben jelenjenek meg a területi listát állított pártok azokon a szavazólapokon, melyeken április 11-én, a parlamenti választások első fordulójában adhatják le voksaikat a választásra jogosultak.

Választás 2010 | Összefogás Párt: Kampánykezdet
Kesznyéten, Monok - Szoboszlai Barna, az Összefogás Párt B.-A.-Z. megyei 12. sz. választókerület országgyűlési képviselőjelöltje március 25-én megkezdi kampányát.

Lekerültek a plakátok
Miskolc - Több helyen áthelyezték a szabályellenesen kirakott politikai hirdetéseket, másutt ez még folyamatban van.

VÁLASZTÁS 2010 | Molnár Oszkár már nem tagja a Fidesznek
Edelény, Budapest - Automatikusan szűnik meg a tagsági viszonya annak, aki a „hivatalos jelölt” esélyeit rontja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában