Helyi közélet

2010.03.16. 11:00

Választás 2010 | "Ilyenkor mindig erőre kaptunk, így lesz most is"

<p>Miskolc - ÉM interjú: Mesterházy Attilával, az MSZP miniszterelnök-jelöltjével.</p>

Véghajrájába ért az országgyűlési választási kampány. A korábbi közvélemény-kutatásokhoz képest jelentősen nem változtak a mért szavazati arányok. Az MSZP miniszterelnök-jelöltjét a kialakult helyzetről kérdeztük.

ÉM: Most, amikor beszélgetünk, az az elemzői vélemény van elterjedőben, hogy az MSZP számára a választás valódi tétje jobban szerepelni a Jobbiknál. Az önök kampánya alapján viszont nehezen fogalmazható meg, hogy kit tekintenek igazi ellenfelüknek. Megmondaná nekünk, hogy kit?

Mesterházy Attila: Számunkra a legnagyobb ellenfél a Fidesz-Jobbik együttműködésben rejlik, hiszen megállapítható: a két párt szorosan együttműködik majd száz önkormányzatban. De elég Tarlós István kijelentéseit idézni, aki számos kérdésben biztosította a Jobbik szavazóit, hogy egyetért a párt felvetésével. A Fidesznek láthatóan szüksége van a szélsőséges szavazókra. Így jelenleg az MSZP az egyetlen erő, amely a szociáldemokrácia alapjain a demokratikus oldal képviselőjének tekinthető.

ÉM:Az elmúlt napok fejleményei azt mutatták, hogy az MSZP választási helyzetét nemcsak más pártok politikusai befolyásolják a szocialisták számára hátrányosan, de MSZP-sek is: Medgyessy Péter nyolc év ellenzéki létet valószínűsített az MSZP-nek, Gyurcsány Ferenc pedig úgy vesz részt a kampányban, hogy beszámolók szerint ki se mondja Mesterházy Attila nevét. Milyen érzésekkel hallgatja ezeket a híreket?

Mesterházy Attila: Nem szerencsés mások mondatait elemezni, nem is tenném. Nekem az a dolgom most, hogy minél több emberrel találkozzak és ismertessem velük programunk részleteit. Az ellenzéki párt most megjelent programjával nem lehet vitatkozni, hiszen nincs benne semmi konkrétum, tele van lózungokkal. A szakmai és miniszterelnök-jelölti vitát elutasították, de szerintem ez utóbbinak létre kell jönnie végül, mert ezzel tartozunk a választóknak.

ÉM:Reálisnak tartja-e a vélekedést, hogy a mostani választás hosszú távra befolyásolja a magyar belpolitikát?

Mesterházy Attila: Átíródik a politikai paletta, hiszen eddig több párt volt a parlamentben. Nem voltak szélsőséges tömörülések. Most egy eléggé leegyszerűsödött képlet lesz: egyik oldalt két párt lesz a jobb és a szélsőjobb, a másik oldalon pedig egy, az MSZP, amelyik szociáldemokrata értékeket vall. Orbán Viktor azt vizionálja, hogy a demokratikus kereteken belül egypártrendszert épít majd ki. Szerintem mindenki téved, aki azt gondolja Magyarországon, hogy a baloldal nélkül létezhet demokrácia. Volt példa rá az elmúlt 20 évben, hogy azt hitték a szocialistákat nemcsak legyőzni, de megsemmisíteni is lehet. Ilyenkor mindig erőre kapott a párt és így lesz ez most is.

ÉM:A Jobbik kormányfőjelöltje lapunknak úgy írta le a magyar belpolitikát, mint egy háromszöget, amelynek csúcsain a Fidesz, az MSZP és a Jobbik szerepel. Érhetnek-e minket még meglepetések ezzel kapcsolatban?

Mesterházy Attila: Ne szaladjunk ennyire előre, az látható, hogy a következőkben átíródnak a parlamenti erőviszonyok. Csak a szocialista pártra számíthatnak azok, akiknek fontos a jogállam, az emberi méltóság, a magán élet szentsége és a békés egymás mellett élés. Ezekből kilóg a gyűlöletkeltés, a kirekesztés, a szélsőséges eszmék támogatása. Nem vezet sehova, ha a társadalomban meglévő indulatokat tovább erősítik, mert ha a problémára nincs valós megoldás, akkor a felgyülemlett indulat robbanáshoz vezet a társadalomban, ez pedig nem a nemzet érdeke.

ÉM: A Fidesz arra használta az ajánlószelvény-gyűjtést, hogy minél több emberhez eljusson, és megkérdezze őket. Keveset hallunk arról, hogy mit mondanak az emberek a pártoknak, amikor ajánlószelvényt gyűjtenek tőlük. elárulná: önöknek mit mondtak?

Mesterházy Attila: Én inkább úgy hallottam, hogy a felfokozott gyűjtési kampányban nem sokat beszélgettek, hanem csak megkérdezték, hogy odaadják-e vagy sem és ha nem, akkor morcosan néztek a választópolgárra. Mi a kampány során igyekszünk eljutni, nemcsak a Miskolchoz hasonló nagy városokba, hanem a kis településekre is. Én azt látom, hogy az embereknek fontosak a baloldali értékek és hangsúlyozzák, hogy létezik a félelem és aggodalom légköre. Nem örülnek, hogy a politikában megjelenik az agresszió, egy olyan szintű indulat, mely már kívül van egy normális, európai politikai kultúrán. Nagyon sokan mondják, hogy eredetileg nem gondolták azt, hogy a szocialistákra szavaznak, mert velünk szemben is vannak fenntartásaik, de már újraértékelték a helyzetet és ebben a kialakult szituációban egyértelműen ránk adják voksukat.

ÉM: Az ön kampányfilmjében az látszik a legfontosabb üzenetnek, hogy az embereknek elegük van a megosztottságból. Elégséges üzenetnek gondolja ezt? Nem tanácsolták önnek, hogy határolódjon el attól, amiért az MSZP hibáztatható, és ahhoz kérjen bizalmat, amit folytathatónak tart?

Mesterházy Attila: Szerintem Magyarországon a legnagyobb probléma, hogy van egy szétszakított társadalom, barátságok, jószomszédi viszonyok sőt családi kapcsolatok mennek tönkre amiatt, hogy ki melyik politikai pártnak hisz, melyik értékrendet támogatja. Sem a politika, sem a politikusok nem érnek annyit, hogy ez így legyen. Új politikai kultúrára van szükség, mely kialakításában jelentős szerepe van a fiataloknak. Ennek arról kell szólni, hogy elismerjük, ha tévedtünk, hibáztunk. Ez nem a gyengeség jele, hanem azt mutatja, hogy nem a saját, hanem a nemzet érdekét tartjuk szem előtt. Az emberek csak a politikai acsarkodást látják, ezért megroppant a bizalom a politikában és a politikusokban. Az új politikusgenerációnak szakítani kell a múlt rossz tradícióival, hazugságaival és őszintén, bátran kell szolgálnunk Magyarországot.

- Pap Gyula -

Forrás: Észak-Magyarország

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában