Helyi közélet

2010.03.24. 08:00

Támogatás a vidékhez igazítva

<p>Miskolc - A foglalkoztatás legnagyobb tartalékai vidéken vannak – jelentette ki kedden dr. Herczog László, szociális és munkaügyi miniszter.</p>

A miniszter a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat rendezvényére érkezett kedden Miskolcra. A tárca vezetője ezen a fórumon a vidéki foglalkoztatás bővítésének lehetőségeiről, valamint a foglalkoztatás bővítése érdekében történő támogatás változásairól is beszélt.

Kiemelte, azokat a cégeket érdemes az államnak támogatni, amelyek ilyen segítség nélkül nem valósulnának meg, illetve azokat, ahol az élő munkaerő van túlsúlyban. Azt is kijelentette, hogy a foglalkoztatáspolitikának nyitni kell a vidék felé, és ott megtalálni azokat a formákat, amelyek munkahelyet tudnak teremteni. A támogatáspolitikát is a helyi sajátosságokhoz kell igazítani – folytatta –, elsősorban a mezőgazdasgban, hiszen itt figyelembe kell venni, hogy a foglalkoztatás időszakos.

Helyi igények

A közmunkaprogram kapcsán beszélt arról, hogy ezen a területen növelni kell a munkakínálatot, valamint az önkormányzatok szerepét. Mivel – folytatta – ők ismerik legjobban a helyi sajátosságokat.

Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a közmunkaprogramba olyan munkalehetőségek kerüljenek, amelyek speciális ismeretet ugyan nem igényelnek – ennek a rétegnek ugyanis nincs szakképesítése –, de hasznosak. Valamint legyen mód ezen közmunkások kvalitásának növelésére is – hangsúlyozta.

Kitért arra is, hogy a foglalkoztatás területén egyik nagy gond az együttműködés hiánya, valamint az, hogy hiányzik a normakövetés, elfogadott a szabályok megkerülése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában