Helyi közélet

2010.03.24. 14:39

Strand 2 milliárdból Miskolctapolcára

<p>Miskolc - Mikor lesz strand? Ez a mondat hangzik el a legtöbbször egy-egy miskolctapolcai lakossági fórumon.</p>

Legutóbb, az Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) Miskolctapolcát érintő bemutatóján is ez volt a leggyakoribb kérdés. A részt vevőket mintha kevésbé érdekelte volna a fejlesztésekre szánt 670 millió, mint az, hogy lesz-e idén nyáron strandja a városrésznek. A válasz egyelőre: nem. Legalábbis ez derült ki abból, amit Varga György, a Miskolctapolca Fejlesztési Kft. ügyvezető igazgatója mondott lapunknak.

Az elmúlt évben hét befektetői csoporttal tárgyaltunk a miskolctapolcai strand kapcsán – kezdte. – A probléma azonban az volt, hogy a bankok kiszálltak a turisztikai fejlesztésekhez adható hitelekből vagy jelentősen megszigorították a hitelnyújtási feltételeket, amihez viszont a befektetőknek nem állt rendelkezésre a szükséges önerő.

Az ügyvezető beszélt arról is, hogy a november 26-i közgyűlés elfogadta azt a koncepciót, amely Miskolctapolca új strandját és élményfürdőjét a volt mészkőbánya területén képzeli el. Ez csaknem 2 milliárd forintos beruházás lenne – mondta. Erről a közgyűlési ülés előtt a szakhatóságokkal egyeztettek, majd – ugyancsak a novemberi testületi ülés előtt – lakossági fórumot is tartottak Miskolctapolcán. Itt – Varga György szerint – többen támogatták ezt az ötletet, egy kérés volt, hogy amíg a beruházás nem készül el, addig a régi strandon ne történjenek visszafordíthatatlan változtatások. Ezt egy képviselői módosító indítvány is javasolta, kiegészítve azzal, ha a strand nem funkcionál, legalább annak területét tegye élhetővé az önkormányzat – tette hozzá.

Lesz szabadidő park

Ennek jegyében kezdődnek el a munkálatok áprilisban, hogy májusban, a régi gyermek strandon megnyílhasson egy szabadidő park – tudtuk meg. Ennek elkészülését 25 millió forinttal támogatja a város. Ez átmeneti hasznosítás – folytatta –, de nyáron sportolási, szórakozási lehetőséget biztosít a miskolctapolcaiaknak és az ideérkezőknek.

Miből épül meg a volt mészkőbánya területén az élményfürdő? „Fele-fele arányban lenne az önerő és a támogatás” – válaszolta az ügyvezető igazgató. Hozzátette: a fejlesztési koncepció szerint a régi strand területén épülhetne meg Miskolctapolca városrészi és idegenforgalmi központja, ami egyszerre teljesítheti a lakossági szolgáltatásokat és az üdülők szórakoztatását, kapcsolódó programjait és szolgáltatásait. Ezen terület hasznosításából befolyó összeget lehetne beforgatni az élményfürdő kialakításába – magyarázta.

ÉM/NSZR

Kapcsolódó cikkek:

A pártok frakcióvezetői Miskolctapolca rehabilitációjáról
Négyesinterjú a pártok frakcióvezetőivel, a márciusi közgyűlés előtt.

10 milliárd a miskolci belvárosra
Szinva parti sétány kialakítása, Erzsébet tér rekonstrukciója, négy Szinva-híd építése, az Antall József tér rekonstrukciója. Csak néhány azon projektek közül, amelyek az Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) belvárost érintő első ütemében megvalósulnak a közeljövőben.

Miskolc visszavette a tapolcai strandot
A város(az önkormányzat) újra saját kezelésbe vette a tapolcai strandot, vagyis a néhai strand területét. Hogy mikor és mi lesz ott, arról szeretnénk mihamarabb tájékoztatni olvasóinkat...

Miskolci strandhelyzet: közel kétszeresére nőhet a vízfelület
A jelenlegi 3000 helyett csaknem 5000 négyzetméternyi vízfelülete lehet Miskolcnak az év végére. Persze akkor, ha a Selyemréti Strand tervezett beruházása elkészül. 

Egy ötlet a bezárt strand hasznosítására
Levélírónk bosszantónak tartja, hogy a tapolcai strandfürdő már évek óta nem üzemel. Ő szívesen tartózkodna a nyári napokon, ezért javaslatot is tesz arra, hogy ő hogyan tudná elképzelni a strand működtetését.

Körbenéztünk a miskolci strandokon, fürdőkben
A Selyemréti strand hátsó medencéje már nem üzemel, a várfürdőnek csak két kicsi hidegvizű medencéje van, a tapolcai strand pedig évek óta az.

Selyemréti Strand: a bíróság kimondta...
Nagy valószínűséggel még az idén végleg leeresztik a Selyemréti Strand „piskóta medencéjének” a vizét. Lesz „új” strand.

Tapolca, Fürdők völgye: itt a vége
A miskolci önkormányzat nem ad újabb haladékot. A Pagony Béta Kft. elveszítette a jogot arra, hogy megkezdje a tapolcai fürdőkomplexum megépítését.

Fürdők Völgye projekt: Eleve halálra volt ítélve?
Fürdők Völgye projekt elvetve. Újra terítéken a leválás? A tapolcaiak csalódottak, már nem bíznak abban, hogy az önkormányzat bármilyen fejlesztést tervezne az ő városrészükben.

Uszoda Miskolcon: milyen lesz?
Öt tervet tartott a zsűri alkalmasnak arra, hogy bármelyik megvalósuljon. Némi változtatással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában