Helyi közélet

2010.03.01. 19:00

Nem lesz erőmű Simán

<p>Miskolc - Újabb lezárult per erősítette meg, hogy nem épülhet vízerőmű a tokaj-hegyaljai világörökséghez tartozó területen.</p>

A megyei bíróság jogerősen elutasította a Magyar Villamos Művek Zrt. keresetét a Sima-2 elnevezésű szivattyús energiatározó elvi vízjogi engedélykérelmének ügyében. Egyben megállapította, hogy a környezetvédelmi hatóság jogszerűen járt el, amikor első, illetve másodfokú határozatában megtagadta az engedély kiadását. Takács András, az Abaújaranyos Faluszépítő Egyesület elnöke elmondta, hogy 2006–2007-ben három gazdasági társaság – köztük az MVM Zrt. – is elindította az energiatározó engedélyeztetési eljárását a dél-zempléni Aranyos-völgy térségében, amely a Tokaji Történelmi Borvidék Kultúrtáj világörökségi helyszín része.

A beruházás ellen több civil szervezet is tiltakozott, mert az komoly környezeti károkat okozna a térségben. A Zempléni-hegység egyik legszebb völgyébe tervezik megépíteni azt, ami tájképileg annak helyrehozhatatlan pusztulásával járna. Mindezek mellett a völgyek Natura 2000-es védett területek. Számos ritka, nemzetközi egyezmények által is védett növény és állatfajnak adnak otthont, amelyek élőhelyei megszűnnének.

ÉM/SzB

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában