Helyi közélet

2010.03.05. 15:21

Miskolci költségvetés: 49,3 milliárd

<p>Miskolc - A képviselők többsége megszavazta a miskolci költségvetést, az ellenzék nem.</p>

Városüzemeltetésre, szociális kiadásokra, kultúrára több jut majd az idei költségvetésben, mint tavaly, míg sportra, egészségügyre kevesebb. Igaz, az egészségügyi szektor kiadásai azért is csökkentek, mert az idei költségvetésben a kórház már nem szerepel, mivel tavaly kft.-vé alakult. Összesen 49,3 milliárd forintból gazdálkodik majd a város az idén. A költségvetés tervezetét csütörtökön elfogadta a miskolci közgyűlési ülés: a szocialisták megszavazták, az ellenzék nem.

A normatív állami hozzájárulás több mint 1,4 milliárd forinttal csökken, a felhalmozási és tőkejellegű bevételek is alacsonyabbak lesznek mint tavaly, míg a működési bevételeknél és a támogatási bevételeknél növekedéssel számol a város. Ez utóbbi az állami, illetve uniós fejlesztési támogatást takarja, ide tartozik az a 2,5 milliárd forint is, amely a belváros rekonstrukció I. üteméhez, valamint 1 milliárd, amely a villamosvasút fejlesztéséhez kapcsolódik. 

 

Az önkormányzat forrásbővítéséhez bankhitelt is igénybe vesz: működési feladatokhoz 800 millió forintot, a fejlesztési programokhoz 3,9 milliárdot. Ez utóbbiból 500 millió kedvezményes Panel Plusz hitel.

A költségvetés beruházásokra 10,7 milliárd forintot irányoz elő, amelynek nagy része – hét milliárd – a már elnyert pályázatokhoz kapcsolódik. A költségvetésben kiemelten szerepel a városi villamosvasút fejlesztése (1,5 milliárd forint), Miskolc belváros rehabilitációjának következő ütemei (3,3 milliárd), valamint a Fűtőmű-Science Múzeum és Művészeti Központ léterhozása (1 milliárd forint).

A választókerületenkkénti 8 millió forintos femjjlesztési keret megmarad, ennek felhasználására az adott körzet képviselője tehet javaslatot. Emellett 2 millió forint választókerületi alap is rendelkezésre áll.

Az idén folytatódik a panelprogram: a tavaly benyújtott pályázatokhoz 500 millió forint elkülönítése szükséges, ehhez jön az 1,6 milliárd forintos állami támogatás. 

 

A gazdasági világválság hatása rendkívül nehéz helyzetbe hozta a gazdaságot, így városunkat is – mondta Szebeni Péter (MSZP) önkormányzati képviselő. Hozzátette: a válság miatt a kormányzatnak is jelentős kiadáscsökkentést kellett végrehajtania, ennek eredményeképpen az önkormányzati támogatási források is csökkentek. Az idei kiadásokat több változás befolyásolta, köztük a kórház Kft-vé alakulása és a Bajnai-kormány tavalyi döntésének eredményeképpen csökkentett TB-járulék, valamint a megszüntetett tételes egészségügyi hozzájárulás miatt közel 2,5 milliárddal kevesebb a kiadás – ismertette Szebeni Péter.

A költségvetés kapcsán az ellenzék részéről Lenártek András (Fidesz) önkormányzati képviselő aggasztónak nevezte a 4,7 milliárdos hiányt, valamint a 800 millió forintos működési hiányt. Szerintük az adóságállomány növekedésének két oka van: a szocialista kormány önkormányzatokat ellehetetlenítő politikája, amit a miskolci szocialista országgyűlési képviselők is támogattak. Valamint - folytatta - a városvezetés pazarló tevékenysége.

Az ellenzéki képviselők részéről elhangzott még az is: az önkormányzatnak azzal is számolnia kellene, a megvalósítandó projekteknek később milyen költségvonzatuk lesz. 

A tények

Költségvetés

2009-ben: 46,9 milliárd

2010-ben: 49,3 milliárd

Városüzemeltetés

2009-ben: 8.9 milliárd

210-ben: 12,9 milliárd

Egészségügy

2009-ben: 1,9 milliárd

210-ben: 612 millió

Szociális

2009-ben: 5 milliárd

2010-ben: 6 milliárd

Oktatás

2009-ben: 18,3 milliárd

2010-ben: 17,1 milliárd

Sport

2009-ben: 1,3 milliárd

2010-ben: 964 millió

Kulturális, vendégforgalom, városmarketing

2009-ben: 2,3 milliárd

2010-ben: 3,4 milliárd

 

 

Aggasztó hiány Miskolcon

Kiemelt beruházások

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában