Helyi közélet

2010.03.31. 09:37

Kiürülnek a boltok a miskolci főutcán?

<p>Miskolc - Több főutcai üzlet is gazdátlanná vált az elmúlt időszakban, mi lesz ezeknek a sorsa?</p>

Tudomása szerint a bérlők kiköltöztek ezen boltokból, és a Miskolci Ingatlankezelő (MIK) Zrt. nem talál új bérlőket. A kérdést feltettük a MIK Zrt.-nek, de arról is érdeklődtünk, hogy áll most a Főutca Pláza Projekt.

Miskolcon, a Főutca Pláza Projekt (FPP) területén 440 önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségből jelenleg 30 üres – válaszolta Horváth Szabolcs, a cég kommunikációs és marketing munkatársa. Így folytatta: ezek közül csak három olyan van, amelyik a főutcára nyílik, a többi belső udvaron, árkád alatt vagy emeleten található. Ezek a helyiségek különböző ideje állnak üresen, egy részüket visszaadták a bérlők, de olyanok is vannak, amelyek peres úton kerültek a társasághoz, és felújításuk is esedékes – tette hozzá. „Ezek hasznosítása érdekében, honlapunkon folyamatosan hirdetünk, keressük a lehetséges bérlőket és kiajánlásokat készítünk az érdeklődőknek” – mondta Horváth Szabolcs.

Új profil

Arra a kérdésünkre, hogy a közelmúltban több üzlet is bérlő nélkül maradt, a MIK Zrt. munkatársa a következő magyarázatot adta: „A közelmúltban a Belvisz Zrt.-től visszavett 11 üzletre öt éve, a pereskedés kezdete óta szerződéssel rendelkezünk. A leendő bérlőkkel az eredeti szerződés részleteit – az eltelt hosszú idő alatt változott körülmények miatt is – újra kell tárgyalni, a módosításokat a szerződésekben rögzíteni kell, ezek után adhatjuk birtokba a helyiségeket. Emellett az új bérlőknek fel kell újítaniuk az üzleteket, ehhez engedélyek beszerzése is szükséges. Itt kell megjegyezni, hogy a Belvisz Zrt.-től visszavett helyiségek rendkívül rossz állapotban vannak, akad olyan helyiség, ahonnan – jogellenesen és engedély nélkül – még a gépészeti berendezéseket (kazán, radiátor, stb.) is elvitték. Mindez tehát időt vesz igénybe, de reményeink szerint ezek az üzletek hamarosan új profillal megnyílnak.”

Az ingatlankezelőnél arról is érdeklődtünk, hogy a Zöld Nyíl villamosprojekt, belvárost érintő munkálatai során kompenzálja-e a bérlőknek az önkormányzat a forgalomcsökkenést. A válasz: a város közgyűlése tavaly döntött arról, hogy a gazdasági válság hatásai miatt, illetve az idén induló Zöld Nyíl beruházás okozta nehézségek miatt a főutcai bérlőknek 180 millió forintnyi bérleti díjkedvezményt nyújt. Hozzátette: ez a támogatás az új bérlőkre is érvényes.

ÉM/NSZR

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában