Helyi közélet

2010.03.09. 11:22

Jár Önnek ennél jobb?

<p>Miskolc, Edelény, Szikszó - A kórházaknak ügyeskedniük kell, hogy kijöjjenek az étkezési normatívából.</p>

Bizonyára sokan emlékeznek még arra a plakátra, ami Horváth Ágnes  egészségügyi minisztersége idején került a kórházakba. „Jár Önnek jobb! ” ezt olvashattuk a plakáton, rajta szépen megterített tálca, finom falatokkal, gyümölccsel. Az akkor napi 550 forintra (plusz áfa) emelt étkezési normatívából azonban szinte lehetetlen a napi ötszöri és jó minőségű étkezést megoldani. Pedig a közelmúltban megrendezett „Alultáplált betegek, egészséges alultápláltak” elnevezésű konferencián a szakorvosok és a táplálásterápiával foglalkozó szakemberek azt állapították meg, hogy jobb finanszírozásra és szabályozásra lenne szükség az alultáplált betegek számának csökkentése érdekében.

Gyümölcsöt ritkán

Néhány kórházban érdeklődtünk, miként oldják meg a normatívából a betegek étkeztetését.

Nyilas Judit, a B.-A.-Z. Megyei Kórház ápolási igazgatója elöljáróban megjegyezte, a kórházak finanszírozási gondjának csak egy szelete az étkezési normatíva. Majd megtudtuk: az intézmény átlagosan 1200 felnőtt és 270 gyermek étkezését biztosítja. A gyerekek kiemelt figyelmet kapnak, ők az előírások szerint mindig a megfelelő táplálékhoz jutnak naponta ötször. A kórháznak biztosítania kell a különböző diétás ételeket is, ebből legalább 70 féle van . A felnőttek számára a háromszori főétkezés biztosított, és kétféle ebédből választhatnak. (A cukorbetegek természetesen naponta ötször étkeznek.) Néha gyümölcs is előfordul a menüben, de ezt csak ritkán tudnak adni. Az ápolási igazgató elmondta : a kórház számára kiszervezett szolgáltató biztosítja az élelmet, velük az együttműködés jó, a betegektől sem érkezett panasz.

Kigazdálkodják

– Nehezen, de azért kigazdálkodjuk a normatívából a betegek étkezését – ezt már Balázs Istvánné, az edelényi Koch Róbert Városi Kórház gazdaságvezetője nyilatkozta lapunknak. Napi háromszori étkezést biztosítanak, plusz egy kiegészítő étkezést, ami gyümölcs vagy valamilyen desszert. Viszont gondot jelent számukra a kétféle második főzése. 2008-ban, Horváth Ágnes minisztersége idején kellett bevezetni az A és B menüt, de azt tapasztalták, hogy erre nem volt igény. Rendszeresen 3-4 beteg igénye tért el a többiekétől. Így a kórházban ma is csak egyféle főfogásból lehet választani.

ÉM/HE

Hideg vagy meleg?

Kíváncsiak voltunk, ki tudná-e kalkulálni a kórházi normatívából a napi ötszöri étkezést egy más területen dolgozó élelmezésvezető. Guba Sándorné, a miskolci Herman Ottó Gimnázium élelmezésvezetője határozottan állította, hogy ötszörit semmiképpen, de a napi háromszorit azért meg lehet belőle oldani. Megjegyezte: rengeteg pénzt elvisz a kórházakban a hideg vacsora, aminek minden egyes darabját be kell csomagolni. Viszont, ha a vacsora is meleg lenne, akkor az energiaköltség és a délutáni pótlék vinné el a pénzt.

Nem jelent megoldás a meleg vacsora Tiba Sándor, a szikszói II. Rákóczi Ferenc Kórház igazgatója szerint sem. Tapasztalatai azt mutatják, hogy a hideg olcsóbb, mert megtakarítják vele a vacsorát főző személyzet bérét és az energiát.


</p>]]>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában