Helyi közélet

2010.03.23. 10:53

Újabb zöldszervezet tiltakozik a szerencsi erőmű beruházás ellen

<p>A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTSZ) levélben kéri Bajnai Gordon miniszterelnököt, az ügyben illetékes minisztereket, valamint a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) igazgatóját, hogy ne támogassák a BHD Hőerőmű Zrt. Szerencsre tervezett szalmatüzelésű hőerőművének megépítését.</p>

Indokaik szerint a beruházás nagy veszélyt jelent a világörökség részeként számon tartott Tokaji Történelmi Borvidékre. Az erőmű megépítéséhez a tervek szerint az MFB nyújt hitelt.

Az MTSZ szerint a projekt csakis azért kaphatott jogerős építési engedélyt - amit a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság is helybenhagyott -, mert a magyar kormány és a parlament 2002 óta nem gondoskodott a borvidék nemzeti szintű, jogi védelméről. A szövetség emlékeztet rá, hogy az Oktatási és Kulturális Minisztériumhoz tartozó Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által 2009-ben elkészített világörökségi szempontú hatástanulmánya azt javasolja: szerencsésebb lenne más helyszínt keresni az erőmű megépítéséhez.

Dönsz Teodóra az MTSZ regionális politikával foglalkozó csoportvezetője kijelentette: az UNESCO Világörökségi Bizottságának vizsgálata még tart az ügyben, annak lezárultáig sem a kormánynak, sem pedig egy állami tulajdonú banknak nem lenne szabad támogatni egy olyan beruházást, amely beláthatatlan károkat okozhat a Tokaji Borvidéken.

A BHD Hőerőmű Zrt. egy 50 megawattos, biomassza, elsősorban szalmatüzelésű hőerőmű építését tervezi a Szerencsi Ipari Parkban, amely a világörökségi helyszín úgynevezett pufferzónájához tartozik. A szerencsi önkormányzat elsősorban azzal az indokkal támogatja a beruházást, hogy a vidéken nagyon magas a munkanélküliség és a világörökségi cím nem gátolhatja az ipari fejlődést. A borvidék borászati egyesületei, valamint civil szervezetek szerint azonban az erőmű működése megváltoztathatja azt a mikroklímát, ami az aszúképződés előfeltétele. Mindezeken túl az ipari létesítmény alapanyagát biztosító kamionszállítmányok is jelentős környezeti terhelést rónak a borvidékre. Hujber Ottó a BHD Hőerőmű Zrt. igazgatóságának elnöke legutóbbi nyilatkozataiban azt közölte, hogy először egy 25 megawattos blokkot építenek meg, az üzemeltetés tapasztalatai alapján folytatnák a beruházást. A természetvédelmi szervezetek szerint erre nincs lehetőség, mert a cégnek csak az 50 megawattos erőmű me! gépítésére van engedélye.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában