Helyi közélet

2010.03.09. 11:54

Elveszhet a tokaji világörökségi cím

<p>A gazdasági miniszter adott engedélyt arra, hogy az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Zrt. hitelt nyújtson a Szerencs mellé tervezett szalmatüzelésű hőerőmű megépítéséhez a beruházó BHD Hőerőmű Zrt.-nek.</p>

Nyolc Tokaj-hegyaljai borászati szervezet most a kormánytól vár magyarázatot az állami szerepvállalásra, egyben azt kérdezik: ki vállalja a felelősséget azért, hogy ha az erőmű felépítése és működése miatt az UNESCO visszavonja a 2002-ben megadott világörökségi címet a Tokaji Borvidéktől mint kultúrtájtól.

A Tokaj-Hegyalja Fejlődéséért Szövetség által a Független Hírügynökséghez eljuttatott dokumentum szerint Varga István gazdasági miniszter engedélyezte azt, hogy az MFB Zrt. tárgyaljon a hitelnyújtás feltételeiről a Hujber Ottó nagyvállalkozó által képviselt BHD Hőerőmű Zrt.-vel. Az állami tulajdonú bank úgynevezett kötelező érvényű feltételeket szabott, amit a cég január elején elfogadott.

A miniszter Demeter Ervinnek, a családi pincészete miatt a borvidéken érdekelt fideszes képviselőnek írt válaszlevelében megfogalmazta: jelenleg zajlik a projekt jogi átvilágítása, valamint elkészült a hitel- és biztosíték szerződések első tervezete is. A végleges megállapodás aláírása a dokumentum szerint márciusban várható.

Nyolc térségi borászati szervezet most közös nyilatkozatban fogalmazta meg, hogy ezúttal maga az állam veszélyezteti a világörökségi címet azzal, hogy szerepet vállal a programban. Hiller István kulturális és oktatási miniszterhez - mint a világörökségi helyszínekért is felelős kormánytaghoz - címzett nyílt levelükben több kérdésre is választ várnak, egyebek mellett arra, hogy ki vállalja a felelősséget azért, ha az UNESCO a beruházás miatt visszavonja a térségtől a világörökségi címet. A borászok emlékeztetnek rá: a nemzetközi szervezet vizsgálata jelenleg is zajlik az ügyben. Arra kérik a kultuszminisztert, járjon közbe annak érdekében, hogy a hitelszerződés ne jöjjön létre.

Emlékeztetőül: a BHD Hőerőmű Zrt. eredetileg egy 50 megawattos biomassza erőmű felépítését tervezte a szerencsi ipari parkban. A borászati- és más civil szervezetek tiltakoztak a beruházás ellen. Egy világörökségi hatástanulmány eredményeként megváltozott a projekt, vagyis a jelenlegi tervek szerint két ütemben épül fel az erőmű. Az első, 25 megawattos blokk építését áprilisban kezdenék. A hitel mértékéről nincs információ. Hujber Ottó egy korábbi nyilatkozata szerint a több mint 20 milliárd forintos beruházáshoz a befektetők 5,5 milliárd forint körüli összeget biztosítanak, a többi pénzt hitelből teremtenék elő.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában