Helyi közélet

2010.03.18. 19:09

Bajnai Gordon: "Az ország kifelé tart a válságból"

<p>Tiszaújváros - Az ország elindult kifelé a gazdasági-pénzügyi válságból, ezt egyértelműsítik az év első hónapjának gazdasági mutatói – mondta Bajnai Gordon csütörtökön Tiszaújvárosban, ahol meglátogatta a fennállása 10. évét ünneplő Jabil-gyárat és a jelenleg épülő pelletgyárat.</p>

A miniszterelnök hangsúlyozta: szükség volt arra, hogy a válság kellős közepén olyan intézkedéseket hozzon a kormány, amelyek az országot a válság után is vonzóvá teszik a befektetők számára.

Hozzátette: a válság közepén végrehajtott cselekedetek döntik el, hogy hol jönnek létre munkahelyek. Azzal, hogy a kormány tudatosan elkezdte a munkát terhelő adókat jelentősen csökkenteni, Magyarországot vonzóbbá tette más országokhoz képest a befektetőknek. Ezzel a stratégiával, a tudatos iparpolitikával, az infrastruktúra fejlesztésével olyan környezetet teremt, amely az országot még vonzóbbá teszi - mondta Bajnai Gordon. Leszögezte: a januári adatok azt mutatják, helyes az út, hiszen az év első hónapjában az előző év hasonló időszakához képest 5,5 százalékot meghaladóan nőtt az ipari termelés, és 13 százalékkal az export

 A miniszterelnök hangsúlyozta: már a válság előtt is a külföldi tőkebefektetők Európa ötödik legvonzóbb országának tartották Magyarországot, és azokkal a változtatásokkal, amelyeket a kormány megtett, az ország még inkább előrébb léphet, ennek eredményei a következő években már érezhetőek lesznek. Ugyanakkor az is kívánatos, hogy legyenek erősek a magyar vállalkozások, és működjenek a legmodernebb ágazatokban is.

Van ilyen magyar vállalkozó - utalt a kormányfő a pelletgyárra, amely részben uniós támogatásból épül. Erről Kovács József ügyvezető azt mondta: egymilliárd forintból épül fel az üzem, ehhez pályázaton az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretéből 411 millió forint támogatást nyertek. A gyár évente csaknem 30 ezer tonna fapelletet gyárt majd, ez 532.800 gigajoule hőenergia előállításához elegendő, ez a hőenergia mennyiség mintegy 20 ezer, egyenként 50 négyzetméter alapterületű lakás évi fogyasztásával egyenlő. Az egyik legzöldebb energiaforrás 40 százalékkal olcsóbb a földgáznál, felhasználása során nincs széndioxid kibocsátás, így egyáltalán nem terheli a környezetet.

Az amerikai érdekeltségű Jabil tiszaújvárosi gyárának igazgatója, Király Zoltán pedig azt közölte: az elektronikai cég tíz éve van jelen a borsodi városban, éves árbevétele meghaladja a 200 milliárd forintot, és mára a térség legnagyobb foglalkoztatója lett, csaknem ötezer embert alkalmaz. A tervek szerint az idén mind tiszaújvárosi, mind pedig szombathelyi üzemében bővítik a létszámot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában