Helyi közélet

2010.02.07. 15:20

Pere, a turisták kedvence

<p>Pere - A Hernád és a páratlan szépségű kirándulóhelyek vonzzák a turistákat Perére.</p>

Idegenforgalmi fejlesztésekben látja a jövőt Pere. Az abaúji kistelepülés részben a Hernád folyó közelségének köszönheti vonzerejét, olyannyira, hogy a turistákon kívül már több vállalkozó is felfedezte a községet. Bártfai Pál polgármestertől tudjuk, hogy a közelmúltban létesült itt panzió, étterem és egy kemping is, melynek a neve stílusosan Hernád-Party Camping. Pere úgynevezett turisztikai bázishelyként szolgál. Nemcsak a vízi túrázók, hanem a gyalogosok, a kerékpárosok is megszállnak a faluban, sőt azok is, akik autóval kívánnak nekivágni az abaúji domboknak. Pár nap alatt aztán bebarangolják a számos szépséggel és nevezetességgel büszkélkedő vidéket Miskolctól egészen Kassáig.

Nagy az érdeklődés

A turisztikai beruházások minden bizonnyal folytatódnak a jövőben, mondta lapunknak a polgármester. Elkezdődött a szabadidőközpont építése, mely az ideérkezők szórakozását biztosítja majd. A tervek között szerepel egy étterem és egy szálló építése is. Szükség van ezekre a létesítményekre , erősítette meg Bártfai Pál, hisz egyre nagyobb az érdeklődés Pere iránt. Felfedezték maguknak például az iskolák. A miskolci Jókai Mór Református Általános Iskola megvásárolta a régi iskolaépületet, amennyire tudta, rendbe hozta, és a gyerekek nyári táboroztatására használja. A diákok szívesen jönnek, gondtalan napokat töltenek a Hernád menti kisfaluban.

Lovarda is lesz

További terv egy lovarda építése. Ez az egyik vállalkozó ötlete, a volt tsz-tanyát és a körülette lévő területet már meg is vásárolta. Most pályázati pénzre vár, hogy a beruházást elkezdhesse.

A polgármester szerint úgy tudták vonzóvá tenni a falut, hogy nagy figyelmet szenteltek az utóbbi években a közművek kiépítésére. Ezenkívül leaszfaltozták az utakat, parkosítottak és szépítgették a települést, hogy a turisták és nyaralók minél jobban érezzék itt magukat.

Az önkormányzati épületek is megszépülnek a jövőben. Felújításra vár az óvoda és a kastély. Ez utóbbiban a polgármesteri hivatal, az orvosi rendelő, a kultúrház és a könyvtár kap helyet. A rekonstrukció tavasszal kezdődik, a közmunkaprogramban részt vevők bevonásával.

Bártfai Pál végül úgy összegzett: „a falusi turizmusnál jobb színvonalú ellátást találnak Perén a turisták, de elérhető áron."

pere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában