Helyi közélet

2010.02.12. 16:12

Miért épp 800 éves Miskolc?

<p>Miskolc - Hány éves is Miskolc? A városvezetés szerint 800 éves: készülnek is egy nagyszabású ünnepségsorozatra márciustól. No de mi bizonyítja? Az Agorán, az Észak internetes levelező fórumán is téma volt ez.</p>

Ott olvashattuk: „A Wikipédia szerint a hely a Miskóc nemzetségről kapta nevét, elsőként Anonymus említi ezen a néven a Gesta Hungarorumban 1173 körül. Hogyan lett hirtelen 800 éves a város? Amikor a 60-as években a 600 éves alapítását ünnepelte. Talán a szocialisták meghamisították a város történetét a választásokkal összefüggésben?

Való igaz, az 1173-as említés 837 évet jelent, ami semmiképpen nem kerek évforduló. A 60-as évekhez képest sem telt el kétszáz év...

– Levéltári forrás nem ismert, ami alátámasztaná a kerek évfordulót – mondta dr. Rózsa György főlevéltáros. – Az viszont kijelenthető, hogy közel 800 évesek, a XII. század első felében keletkezettek azok az oklevelek, melyben Miskolc mint település név, vagy magának a nemzetségnek a neve már szerepel.

Miskolc mindig is lakott település volt, folytatta dr. Rózsa György, erre utalnak a régészek által megtalált ősmaradványok. A város jogállásában történtek változások, 1365-ben, Nagy Lajos király idején kapott például mezővárosi kiváltságot, azaz 645 éve, de ez sem kerek évforduló.

– Talán több joggal ünnepelhetnénk Miskolcot 70 ezer éves településként – utalt a főlevéltáros a néhány évvel ezelőtti avastetői leletre, ahol ősemberek kovakőbányáját találták meg – mint a 800 éves születésnapot.

Fedor Vilmos alpolgámestert is szerettük volna megkérdezni, honnan a 800 év, de eddig nem sikerült elérnünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában