Helyi közélet

2010.02.11. 14:15

Kocsonya receptek: Norbi Update kocsonyája

<p>Miskolc - Kolléganőnk, N. Szántó Rita "kocsonyás" szakácskönyvébe lapoztunk bele annak apropóján, hogy február 19-21-g kerül megrendezésre a 10. Miskolci Kocsonyafesztivál. Itt a harmadik kocsonya!</p>

Norbi Update kocsonyája

Hozzávalók:

- 1kg disznóháj lájt
- 1 kg mangalica csülök
- 1 kg update 1-es malacfarok
- Fűszerek, lájt víz

Elkészítés:

A disznóháj lájtot megfogjuk, magasba emeljük, majd leengedjük. Ezt ismételjük nyolcszor…már csak 3, 2, és egy. Majd belehelyezzük a fazékba a farkat…teszed el, a malacét. Na, azért, jöhet a csülök…közben lábemelés, nemcsak a malacé, nem lazsálunk…még 3, már csak kettő, és leengedjük a lábunkat. Égjen az a zsír: kipirítjuk a lájtos hájat. Az így kinyert könnyű zsírt egy huzatra megisszuk, ez jót tesz az anyagcserénknek.

Közben gondoljunk malacságokra. Már az előbb is mondtam: teszed el…azokra gondoljunk, amik már a fazékban vannak. Öntsük fel vízzel. Óvatosan bánjunk a vízzel, ha megtehetjük, akkor 0,5 százalékosat vásároljunk. Ha nem, akkor próbáljuk addig préselni, míg a legtöbb zsírt kinyomjuk belőle. A legjobb, ha a főzést félkezes fekvőtámaszban végezzük, kezdők csinálhatják hagyományos módon, két kézzel.

Jöhetnek a fűszerek, majd a lassú főzés. Eközben van időnk egy gyors maratonra, de egy félrebiztosan. Télen a Duna- átúszást ajánljuk, a jeges víz után forró teaként esik majd a hideg kocsonya. Persze nem az a hizlaló kalóriabomba, amit főztünk, sokkal inkább az a zsírszegény vízből elkészített zselé, amihez disznópacal ízesítésű szójagranulátumot rágcsálhatunk.

Kapcsolódó cikkek:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában