Helyi közélet

2010.02.01. 13:17

Hejce, Pányok: megszokott a hózár

<p>Hejce, Pányok - Két települést zárt el a havazás megyénkben: Hejcét és Pányokot.</p>

A két borsodi településen az utak – a hóátfúvás miatt – járhatatlanok voltak, és csak hétfő reggelre sikerült megtisztítani azokat. Addig Hejcéről és Pányokról annyi hír volt: a hó elzárta a két települést. Az ott élők azonban nem ijedtek meg, hiszen minden évben előfordul ez velük. Kmeczóné Rohály Anita, a hejcei önkormányzat dolgozója hétfőn azt mondta: gyönyörű szép a táj, több mint 40 centis hó borítja Hejcét.

A hatalmas hó ellenére a kenyér hétfő reggel megérkezett a falu kisboltjába, így az élelmiszer ellátás nem akadozott. De – mint ahogy Kmeczóné Rohály Anitától megtudtuk – a helyiek egyébként is fel vannak készülve az ilyen esetekre, ezért mindig van otthon tartalék élelmiszer. Az idősekre pedig a helyi házigondozók figyelnek. Hétvégén is végigjárták azokat a házakat, ahol idősek élnek, és segítettek, ha szükség volt rá.

Az egészségügyi ellátásban sem okozott gondot a hó – tette hozzá az önkormányzat dolgozója – szerencsére nem volt sürgős eset, amihez azonnal orvost kellett volna hívni. Egy kisgyerek betegedett meg, de őt elég volt hétfőn orvoshoz vinni. Azt is elmondta, hogy ha szükség lett volna a háziorvosra, akkor megoldható a faluba való eljutása, hiszen Göncről, terepjáróval, a szántóföldeken keresztül megközelíthető Hejce.

Se ki, se be...

Pányokon sem okozott riadalmat, hogy hétvégén se ki- se bejutni nem lehetett a faluba. Tóth István polgármestertől megtudtuk: elegendő élelmük volt a családoknak. Mint mondta: „A településen nincs bolt, ezért az itt élők 2-3 hétre előre bevásárolnak, mindig van tartalékuk. És arra is fel vagyunk készülve, ha esik a hó, akkor járhatatlanok az utaink.”

A településen élők 80 százaléka idős, őket a fiatalok és a házigondozók segítették – mondta a polgármester. Hozzátette: a fiatalok urai voltak a helyzetnek, eltakarították a házak elől a havat, és segítettek a ház körül, ha kellett.

Hétfőn délelőtt, mikor a polgármesterrel beszéltünk, éppen a traktort várta, amelyet Abaújvártól kapnak kölcsön. Ezzel a település útjait takarítják, és olyan helyekre is eljutnak, ahova eddig nem sikerült. Az ilyen területekre tegnap délelőtt Menyhért Józsefné házigondozó vitte a kenyeret. Összeírta az igényeket, és házhozszállította az élelmiszert. Férje pedig abban segédkezett, hogy a kisebb utcák is járhatóak legyenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában