Helyi közélet

2010.02.11. 15:37

Gyurcsány szolgálati autója a polcon

<p>Miskolc - A miskolci Orosházi László 2004 óta gyűjt autómodelleket. A több mint félezer darabból álló Cararama kisautós birodalomba a 45 esztendős autó fanatikus most bepillantást engedett a Borsod Online-nak.</p>

„2004 karácsonyán egy áruházban pillantottam meg az első kisautó. Tetszett a kidolgozása, a finomsága. Vettem rögtön tízet.” - emlékezik a kezdetekre Orosházi László. „Utána már tudatosan kerestem benzinkutakon, játékboltokban az 1:72-es méretarányú kisautókat, melyekből jelen pillanatban több, mint hétszáz darabom van.”

Lacinak vannak különlegességei is természetesen. Olyanok, amelyekből nagyon nagyon kevés létezik és jóformán csak a szakavatott gyűjtők ismerik. A miskolci autó fanatikus egyébként 1983-ban már navigátor licencet váltott és azóta kisebb nagyobb sikerrel, de ralizik az öccsével.

Kedvencek, ritkaságok

„Az egyik kedvencem ez az autó” - mutat egy, az ADAC cég 100 éves jubileumára kiadott kiskocsira. „Ezt adták ki egyedül papírdobozban. Van egyébként klubunk, de a gyárral is komoly kapcsolatban vagyok. Benne vagyok a cég katalógusának dizájntervezésébe is. Erre a tényre nagyon büszke vagyok. Hogy melyik volt az első kisautó? Ez a kis zöld Mini.” - veszi le a polcról. „Vele kezdődik a Mini sorozatom. De vannak ritkaságaim is. Olyan autó, amelyből csak tíz darab van a világon. Íme! Ez volt Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök szolgálati autója. Ebből is csak tíz darab létezik a világon. Ezt nem a cég készítette, hanem gyűjtők. Abszolút kézzel. Természetesen Hong Kongba, a gyárba is kiküldenek belőle a készítők. Az idén kijött egy orosz sorozat; Lada Nivák, Volga, UAZ. Nem lesz rossz!”

Kéne egy asztalos

Laci szeme csillog. A miénk is, mert csodás együtt látni ennyi színes kisautót. A a gyermekkor egy piciny, elmúlt szeletét.

„Kérdezted az árakat.” - folytatja Laci. „A legolcsóbb 25 forint volt, a legdrágábbért pedig 4500 forintot adtam. De látod, helyhiányban szenvedek. Szólj, ha ismersz egy jó asztalost!”

(Kérdezett: Juhász-Léhi István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában