Helyi közélet

2010.02.28. 13:45

Földek, utak víz alatt

<p>Miskolc - Az elmúlt tíz évben nem volt ilyan súlyos a belvízvédelmi helyzet, mint most. 35 hektár van víz alatt.</p>

Súlyosbodott a belvízi helyzet megyénkben, tájékoztatta lapunkat Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Árvízvédelmi Osztályának vezetője. Az igazgatóság működési területén 35 ezer hektár van víz alatt. A Taktaközben harmadfokú, a Bodrogközben másodfokú, Dél-Borsodban pedig elsőfokú a belvízvédelmi készültség. A belvíz főleg mezőgazdasági területeket öntött el, lakott területek nincsenek veszélyben. Az elmúlt tíz év legsúlyosabb belvízi helyzetéről beszélhetünk, 1999-ben volt ennél is rosszabb a helyzet, amikor 52 hektár föld volt víz alatt. Az említett területeken minden szivattyútelep 24 órán keresztül üzemel, folyamatosan emelik át a vizet a csatornákba és a folyókba, napi 1,5 millió köbmétert.

Már a második

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni a Bodrogon. Itt a külföldi vízgyűjtőterületek hóolvadása miatt emelkedett meg a vízszint, és további árhullámmal kell számolni, valószínűleg hamarosan másodfokú lesz a készültség. A Sajón is levonul egy nagyobb árhullám, egy héten belül már a második, de mivel ennek az áradásnak nincs utánpótlása, itt készültséget nem kellett elrendelni, mondta lapunknak Csont Csaba.

A Sajó azonban elöntötte azokat az utakat, melyeket minden áradáskor elönt. Vízátfolyás miatt lezárták a Tardonai bekötő utat, a Sajóivánka és Sajókaza közötti utat, valamint szombaton a Muhi és Köröm közötti utat is. Rézsűcsúszás miatt Sajóvelezd, Királd, Sajómercse, Borsodbóta és Uppuny csak Putnok felöl közelíthető meg, és ezekről a településekről Miskolc felé is kitérőt kell tenni. A Tisza áradása miatt az ároktői komphoz vezető utat már pénteken lezárták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában