Helyi közélet

2010.02.22. 17:53

Elismert verseny nagy nevekkel a Földesben

<p>Miskolc - Az ország minden tájáról érkeztek résztvevők a Földes Ferenc Gimnáziumban megtartott biológia-környezetvédelem versenyre.</p>

A hétvégén, február 19-20-án a Földes Ferenc Gimnázium adott otthont a Dr. Árokszállásy Zoltán országos biológia-környezetvédelmi verseny döntőjének. Az 1998-99-es tanévben hagyományteremtő céllal útjára indított biológia versenyt a középiskola egykori tudóstanáráról nevezték el, így tisztelegve munkássága előtt – tudtuk meg Szentesi Csillától, a gimnázium biológiatanárától, a verseny egyik szervezőjétől. A kétfordulós verseny lebonyolítását a Földes biológia munkaközössége vállalta magára, amihez idén is sikerült elnyerniük az Oktatási és Kulturális Minisztérium pályázatát, ami szakmai és anyagi elismerést is jelent.

Az elmúlt években országossá fejlődött versenyt már három kategóriában rendezik meg, ahol összesen 150 iskola 1100 tanulója indult – a Földes diákjai a verseny tisztasága érdekében külön kategóriában. Az első fordulóban minden iskola házi versenyt rendezett a kiküldött feladatlapokkal, a második fordulóba – amely egyben döntő is – az I. kategóriából (7-8. osztályosok) 31 diák, a II. kategóriából (9-10. osztályosok) 35, a III. kategóriából (11-12. évfolyam) 28 diák került.

Szóban és írásban

A kétnapos verseny döntőjén írásban és szóban mérték össze tudásukat a diákok. Az I. kategóriában Molnár Attila, a II. kategóriában dr. Sümegi Pál egyetemi docens, a Szegedi Egyetem tanszékvezetője, a III kategóriában dr. Toldi József professzor, a Szegedi Egyetem Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszékének vezetője vállalta a zsűrielnöki tisztet. A legeredményesebb tanulók meghívást kaptak a nemzetközi természettudományos diákolimpia és a biológia diákolimpia versenyfelkészítő táboraiba, míg a legjobban teljesített általános iskolás a Miskolci Állatkertészeti Kultúráért Közhasznú Alapítvány által felajánlott Dodo galamb bronz szobrát kapta.

Eredmények

III. kategória: 1. Tolnai Judit (Batthyány Lajos Gimnázium és Eü. SZ.K.I., Nagykanizsa), 2. Tomasics Gyula (III. Béla Gimnázium, Baja), 3. Dóró Marianna (Hőgyes Endre Gimnázium és SZ.K.I, Hajdúszoboszló)

II. kategória: 1. Fésüs Viktória (Táncsics Mihály Gimnázium, Kaposvár), 2. Kovács Mónika Gabriella (Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, Szeged) 3. Szili Petra (Munkácsy Mihály Gimnázium és SZ.K.I, Kaposvár)

I. kategória: 1. Kádár Béla (Győrffy István Általános Iskola, Karcag), 2-3. Sipos Réka (Dobó István Gimnázium, Eger), 2-3. Soós Bálint (Dobó Katalin Gimnázium, Esztergom)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában