Helyi közélet

2010.02.04. 15:37

„Addig amíg nem lesz rend, fegyelem...”

<p>Miskolc - Visszaestek az új autó eladások, és Miskolcon a Lórántffy utcai placcok egy része is üresen áll. Az okokról Hankó László, miskolci autókereskedőt kérdeztük.</p>

„Kiürült az utca jó néhány telepe, ám ez több tényezőből tevődik össze.” - jelentette ki Hankó László, a Fiat Twin93 ügyvezetője. „Egyrészt nagyon megszigorodtak a hitelfelvételek. Ám a tényekhez hozzátartozik az is, hogy mi korábban sem alkalmaztuk azokat a hitelkonstrukciókat, amelyek most kihaló félben vannak. Az a nagyon nagy szerencsénk, hogy nem vagyunk hitellel terhelve. Azok az autós cégek zárnak be elsősorban, amelyeknek likviditási gondjuk van. Ez abból adódik, hogy több tartózásuk van, mint amit a forgalomból reálisan tudnak törleszteni. Ugyanakkor azt nem tudjuk, hogy egyes importőrök mihez kötik még az autók értékesítését.”

Kihalófélben

Felvetésünkre, hogy egyre többen keresik a kisebb autókat, a mini egyterűeket, amit családi autónak használnának, ám azért mennek a drága prémium márkák is Hankó László a következőket mondta:.

„A klasszikus középréteg sajnos kihaló félben van. A drága autókra akiknek eddig volt pénzük, ezután is van, lesz, ám a középrétegnek nincs és nem volt az elmúlt időszakban tartalékja. Az egy millió forint alatti autókat lehet értékesíteni, meg az 500 ezer forintosat. Annál az egyszerű oknál fogva, mert nem vesznek fel hitelt az emberek.”

Így könnyű

A napokban nagy port kavart eredet vizsgáról az ügyvezető igazgató úgy vélekedett, hogy létrehoztak egy olyan dolgot, ami etikátlan „egy kicsit”...

„Szalonból, saját tulajdonú autót hozott ki valaki. Olyat, ami mondjuk 4 éves és most fizethet. Hogy miért? Azt mondják, hogy új rendszert építenek fel. Én azt mondom: mi nem kértük! Ha új rendszert akarnak építeni, akkor nyúljanak a döntéshozók a zsebükbe. Durván 170-180 ezer autót érint ez az ügy, ami 5 milliárd forintos bevétel. Így könnyű pénzt keresni.”

Talán az év végén

Hankó László egyébként 1989-től dolgozik a Lórántffy utcán. Mint elmondta, benne volt ugyan ebben a 21 évben a rendszerváltás is, ám ebben az országban szerinte jósolni nem lehet.

„Addig amíg ebben az országban nem lesz rend, fegyelem, pedantéria, addig itt nem lehet kiszámolni semmit sem. Az emberek úgy és akkor vásárolnak, amikor van pénzük. Hogy lesz-e az autó értékesítés lejtőjén megállás? Nem tudjuk mi lesz. Azt látom, hogy a tavaly januári forgalomhoz képest idén januárban a felére estek vissza az eladások. Ez az év megkockáztatom, hogy gyengébb lesz, mint a tavalyi. Talán az év végén mozdulhat meg valami. Talán...”

Milyen autót ajánlana egy 4 tagú családnak?
„Minden vásárlónak az az első kérdésem, hogy mire szeretné használni az autót? Milyen célra használjuk? Nagyon fontos kérdés ez ebben az ínséges időben! Minek kell megfelelnie az autónak? Van egyfajta sznobság is, hiszen vannak, akik a környezetüknek – is – veszik az autót. Nagyon meg kellene pedig a kérdést fontolni.” - ajánlotta a kereskedő.

(Lejegyezte: Juhász-Léhi István)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában